Deventer – Omstreeks 19:55 uur kreeg de brandweer een melding van een woningbrand aan de Lebuïnuslaan. Ter plaatse bleek er een pannetje op het vuur vlam gevat te hebben. De brandweer had de brand al snel onder controle.

Foto’s R van Dommelen

Video Rens Hulman:

Een ‘vlam in de pan’ ontstaat bijvoorbeeld als de olie of het vet in pan te heet wordt of als het eten ‘droogkookt’ (zo lang heeft gekookt, dat alle vocht eruit is). Als het water waarin je bijvoorbeeld de aardappels kookt helemaal is verdampt, branden de aardappels aan en kunnen zelfs die in brand vliegen. Je kunt ook ‘vlam in de pan’ krijgen als je vergeet de frituurpan uit te zetten en de pan te heet wordt. Dat heet oververhit.

Koken is erg leuk, maar je moet wel opletten wat je doet!

Wat moet je doen bij vlam in de pan:

  • NOOIT met water blussen!
  • NOOIT met de pan gaan lopen!
  • zet meteen het fornuis en de afzuigkap uit
  • schuif een deksel op de pan. Laat die zitten tot de vlam uit is
  • of gebruik een blusdeken.