Deventer- Dankzij een mooie samenwerking tussen bewoners, aannemer Gerrit Flierman bv en de gemeente wordt de openbare ruimte in de Bierstraat en omgeving extra fraai.

De aannemer legt nieuwe stoepen en trottoirbanden aan en laat het weghalen van oude bestrating over aan bewoners. Zo verdienen ze banken, geveltuintjes en andere verfraaiingen die ze zelf plaatsen.

Het verbeteren van de openbare ruimte volgt op de renovatie van 161 woningen die Woonbedrijf ieder1 uitvoert onder het motto ‘Voorstad Oost vernieuwt’. De woningen zijn comfortabeler en energiezuiniger geworden en er is regulier onderhoud uitgevoerd. Aansluitend verbetert de gemeente de openbare ruimte. Als die er ook weer netjes bijligt, kan de buurt weer tientallen jaren vooruit.

Bewoners zorgen voor de plus

De uitvoering gebeurt op een bijzondere manier, zegt wethouder Robin Hartogh Heys: “Wij zorgen voor een goede basis met nieuwe stoepen en trottoirbanden en bewoners kunnen een ‘plus’ verdienen, door een deel van het werk van de aannemer uit te voeren. Op die manier regelen ze extra verfraaiing van de buurt met bijvoorbeeld geveltuintjes, beplanting in de boomspiegels of banken.”

Écht Voorstad Oost

Deze aanpak past goed bij de wijk Voorstad Oost, waar bewoners met lef en creativiteit veel voor elkaar krijgen. Kijk maar naar de 3 kilometer lange Eaglessjaal die ze breien, de geveltuintjesacademie, of de bruisende gezinsactiviteitentuin ’t Gat en speeltuin De Driehoek.

Bewonersambassadeur

In februari zijn in de buurt 9 straatgesprekken gehouden. De bewoners kregen daar informatie van de gemeente en de aannemer over de uitvoering van de werkzaamheden en hun mogelijkheden om zelf aan het werk te gaan. Een van de bewoners Alex Gentjens was als ‘bewonersambassadeur’ bij bijna alle bijeenkomsten.

Veel inzet

“We hebben gemerkt dat bewoners in bijna alle straten aan het werk willen”, zegt Gentjens. “Ze hebben plannen gemaakt en een flinke groep bewoners van de Bierstraat en omgeving is op 27 februari al met de uitvoering gestart. Ik denk dat het erg mooi wordt en het wordt echt onze straat. Bovendien leer je elkaar tijdens het klussen beter kennen.”

Geld verdienen

De gemeente vroeg aannemer Gerrit Flierman bv om te kijken hoe de buurt een bijdrage kon leveren. Resultaat is dat bewoners een deel van de werkzaamheden uitvoeren en daarmee geld verdienen voor de buurt. Daarvan bestellen ze tegen inkoopsprijs materialen bij Flierman om zelf mooie dingen mee te doen. Hij helpt verder met advies en goed gereedschap en containers.

Niet praten maar doen

Directeur Erwin Flierman is enthousiast over de aanpak: “Je hoort vaker dat gemeenten bewoners de ruimte willen geven om zelf onderhoud uit te voeren, maar dat het zoals nu in Voorstad Oost daadwerkelijk gebeurt, is voor zover ik weet uniek. Als aannemersbedrijf werken we hier graag aan mee: het is mooi om op deze manier iets extra’s te kunnen doen voor bewoners en de buurt.”

Feestje in de zomer

Naar verwachting worden de werkzaamheden in juli afgerond bij het Tamboerslaantje. De bewoners zijn van plan hun buurt dan weer feestelijk te heropenen. De voortgang is mooi te volgen op de Facebookpagina Straatresultaat, die bewoner Alex Gentjens maakte.