Regio- De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer waarschuwt voor de bladeren en zaden van een esdoorn. Staat er een esdoorn langs de paardenweide? Dan vallen er in de herfst ook veel bladen en zaden in de wei. Als de paarden deze opeten, kunnen ze een vergiftiging oplopen en atypische myopathie (AM) krijgen. AM is een ernstige spierziekte. Paarden die erdoor getroffen worden bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en soms zijn ze benauwd. Ook kan hun urine donker verkleurd zijn. Paarden met AM vertonen sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed. Als een paard verschijnselen krijgt, is het belangrijk het dier rust te geven (dus niet transporteren), de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2.

De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in wat schralere weides worden gehouden en daarin niet bijgevoerd krijgen, waardoor ze eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld de minder smakelijke esdoornzaden toch op te eten. Inmiddels is aangetoond dat opname van hypoglycine A, dat in esdoornzaden (de helikoptertjes), esdoornblad en esdoornzaailingen (kiemen) kan zitten, tot AM kan leiden.

Als paarden op een weide lopen waar esdoorns omheen staan, is dan ook de beste maatregel om met een tijdelijke omheining de risicoplekken af te zetten, de paarden bij te voeren of ze zelfs te verweiden of op te stallen.