Regio- Alle adrenalinepennen van het merk Emerade – waarmee mensen met zware allergische reactie zichzelf kunnen injecteren – worden teruggeroepen. Dit maakte Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd bekend, omdat er in Europa enkele gevallen bekend zijn waarbij de pen niet werkte.

Voorzorgsmaatregel

Emerade is een pen met adrenaline. Mensen met een ernstige allergie dragen hem altijd op zak. Denk bijvoorbeeld aan een noten- of een wespenallergie. Bij een zware allergische reactie dienen zij zichzelf een injectie toe.

Wat is er aan de hand?

In Europa zijn enkele gevallen bekend waarbij de pen niet werkte. Het lukte niet om de adrenaline te injecteren. In twee gevallen in het Verenigd Koninkrijk gingen bij de patiënt beide pennen niet af. Alle patiënten hebben het overleefd. De oorzaak van het probleem is nog niet bekend, daarom worden alle Emeradepennen van alle sterktes teruggeroepen.

Risico’s

De kans dat de pen niet werkt, is heel klein. Bovendien is er een kans dat de pen bij een tweede poging wel werkt. Er is niets mis met de werkzame stof. Hoewel de kans heel klein is dat de pen niet werkt, zijn de gevolgen voor de patiënt heel groot als het op een cruciaal moment gebeurt. Daarom is besloten tot een terugroepactie.

En nu?

Mensen met een adrenalinepen van het merk Emerade kunnen deze omruilen voor een ander merk adrenalinepen met dezelfde werking bij hun apotheek. Alle gebruikers van Emerade worden hierover ook benaderd door hun apotheker. De terugroepactie is een voorzorgsmaatregel. Meer weten?

Afbeeldingsresultaat voor adrenaline pen