Deventer – Uit onderzoek is gebleken dat de kappersbranche met stip op nummer 1 staat op de lijst van branches die volgens Nederlanders weer open moeten gaan. Het toont de grote behoefte van consumenten om weer naar de kapper te gaan. Vanavond is er een landelijke actie onder kappers om het licht aan te houden in de salon tussen 18:00 uur en 20:00 uur om aan te geven dat het water hun tot aan de lippen staat.

CentraalDeventer vroeg aan kapper Hasan Ornek, van San Haarmode hoe de situatie voor hem is.

Hoe kom je de dagen door? Het hele huis is inmiddels schoon. Hopelijk krijgen wij mooi weer dit weekend want de klusjes in huis zijn op. Dan ga ik proberen te genieten van de zon en ik ga dan in de tuin aan de gang. Ik volg het nieuws en de debatten op tv. Als er goed nieuws komt dan begin ik aan de grote schoonmaak ik de salon. Daarna moet ik de accu’s van de tondeuses weer ophalen. Ik kan niet wachten tot het zo ver is.

Wat betekent de coronacrisis voor je zaak? Bijna de nekslag. Dit geldt ook heel veel andere kappers. Er zijn collega waar het nog erger is. De hele sector piest naast de pot. Sommigen grijpen op een haar na (3%) om steun te krijgen.

Waarmee zou je geholpen zijn?  Kosten die lopen door. Hier zou je hulp voor moeten krijgen van de overheid. Ik weet niet of ik daar aanspraak op maak. Ik heb hier wel om verzocht maar wacht op antwoord.

Krijg je ook verzoeken van klanten om stiekem toch te knippen?  Een of twee keer heb ik dat gehad maar dat doe je niet. Er staat een enorme boete op.

Krijg je steun van klanten? Een enkele klant wilde na de vorige sluiting dubbel betalen. Of nu onlangs vroeg een klant om een tikkie te sturen. Zij wilde wat geld overmaken om te steunen.  Dat doet heel veel met me.

Heb je al overwogen om de stekker er uit te trekken? Ja dat heb ik eerlijk gezegd wel. Zelfs na opening ziet het er niet rooskleurig voor mij en de hele sector uit. Kappers missen 5 maanden omzet.

Waarom doe je mee met de actie om verlichting aan te doen? Ik zie deze actie als steun in de rug. Het is nu echt menens. Er vallen kapsalons om.

Als straks op 3 maart de kapsalons open gaan, hoe kunnen mensen een afspraak maken? Dat kan zeker. Heel graag zelfs. Afspraken maken kan op telefoonnummer: 0570-626644

Foto’s: Rogier van Dommelen.

Hasan Ornek met stapel facturen. Rekeningen lopen hoog op.