Deventer-Het nieuwe Deventer stadhuis heeft dinsdag 27 september het BREEAM ‘Excellent’ keurmerk ontvangen voor de duurzaamheidsprestatie van het gebouw. Hiermee behoort het stadhuis op dit moment tot de top-3 van duurzaamste overheidsgebouwen in Nederland.

Het BREEAM keurmerk werd tijdens een duurzaamheidssymposium in het stadhuis uitgereikt door de Dutch Green Building Council – de organisatie die het keurmerk ontwikkelt en beheert.

BREEAM richt zich niet alleen op het energieverbruik van gebouwen, maar op verschillende duurzaamheidsthema’s: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Het stadhuis had het keurmerk al gekregen na de ontwerpfase. Het is nu definitief met de oplevering van het gebouw.

Goede scores

Het stadhuis scoort in het bijzonder goed op de innovatieve manier waarop het gebouw met IJsselwater wordt gekoeld en verwarmd, op de lichtinval, het hergebruik van regenwater en op de ruimte die het gebouw biedt aan stadsnatuur (vogelnesten en bijenkasten).

BREEAM

BREEAM is in Nederland dé beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen, gebieden en projecten te bepalen.BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE).