Deventer- Zaterdag 29 november komt Sinterklaas met zijn zwarte pieten weer aan. U leest het goed. Sinterklaas komt met gewone zwarte pieten. De SADSC, wat staat voor Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie ziet geen aanleiding om de kleur van de pieten aan te passen. Een overzicht met wat u kan verwachten tijdens de intocht.

Aankomst Sinterklaas met zijn zwarte pieten

09.30 uur Vanaf dit moment begint het feest op het Verlaagde Wellepad. De BB-Partyshow maakt er alvast een vrolijke boel van. De DJ warmt de kinderen lekker op totdat de eerste pieten onder de Wilhelmina brug doorvaren.

09.30 uur  Rond deze tijd leggen de eerste Zwarte Pieten aan en nemen de kinderen hun eerste pepernoten in ontvangst.

09.45 uur  Daar komt het Pietenorkest weer aan, nu wordt het echt feest.

In de tussentijd (09.30 uur) begint het feest in de Grote of Lebuinuskerk. De BB disco zorgt alvast voor een gezellige sfeer,

De vloot van boten vol met Zwarte Pieten blijft maar aanvaren.

09.45 uur De stoomboot van Sinterklaas komt met kanongebulder onder de Wilhelminabrug door, Sinterklaas is weer in Deventer.

10,00 uur De herauten kondigen aan dat Sinterklaas weer voet aan wal heeft gezet in de Hanzestad Deventer. Burgemeester en wethouders heten Sinterklaas welkom.

10.05 uur. Sinterklaas geeft de kinderen van Deventer een handje.

10.30 uur. De optocht gaat van start, Sinterklaas rijdt op zijn Schimmel Amerigo de stad in.

De route van de optocht is als volgt: Welle, Zandpoort, langs de Waag, aan de linkerzijde over de markt, over de Brink, Korte Bisschopstraat en via de Lange Bisschopstraat naar het Grote Kerkhof.

11.00 uur. Sinterklaas gaat met zijn gevolg de Grote Kerk naar binnen om met de kinderen te genieten van het grote feest.

In de kerk zijn de volgende activiteiten;

 – vele leuke Zwarte Pieten spellen

– een show van de BB party disco

– een swingend optreden het Zwarte Pietenorkest 

 

Het feest in de Grote Kerk gaat door tot 13.00 uur.

11.50 uur. Sinterklaas verlaat het feestgedruis en gaat in kleine optocht op weg naar het Deventer Ziekenhuis.

12.30 uur. Het gezelschap wordt welkom geheten door de directie van het Deventer Ziekenhuis, de herauten vullen de hal van het ziekenhuis met hun signalen uit de bazuinen.

12.45 uur. Sinterklaas en de hoofdpieten gaan op bezoek bij de kinderen op de kinderafdeling van het ziekenhuis.

 

Wijzigingen ten opzichte van vorige jaren

Er zijn geen veranderingen in de opzet van de intocht. In de loop der jaren zijn er wel enkele wijzigingen geweest. Zo komt de stoomboot nu op de verlaagde Wellekade aan. Vroeger was dit altijd bij de spoorbrug in Deventer, aldus Jack Windt van de SADSC.

Karakter pieten

Deventer heeft in de loop der jaren steeds meer karakter pieten erbij gekregen. Zo is er bijvoorbeeld de Markies piet, en zijn er kapitein pieten. Uiteraard zijn de alom bekende Herauten ook aanwezig. Al met al komt de Sint aan met een bont gevolg.

Kleur piet

De discussie over over de kleur van de piet is niet nieuw. Een jaar of 18 geleden is er ook al bijzondere aandacht geweest hierover. Er moet steeds gekeken worden naar de ontwikkelingen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De NOS is zelfs 18 jaar geleden in Deventer geweest om een item te maken over de kleur van de piet.

Sinterklaas naar het ziekenhuis

Sinterklaas gaat met zijn pieten de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis bezoeken. Hierover wordt nog overlegd met het ziekenhuis. De bedoeling is dat Sinterklaas ook even zijn gezicht laat zien op de couveuse-afdeling. (Groot)ouders mogen ook aanwezig zijn bij het bezoek van Sinterklaas.

Pietenhuis

Zoals elk jaar is er weer het Pietenhuis. In het Pietenhuis zijn tal van activiteiten gepland voor de kinderen. Zo zijn er knutselmiddagen, worden er Sinterklaasfilms gekeken en nog veel meer leuke activiteiten.