Regio – De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen ’mobiel banditisme’ ofwel rondreizende criminelen 45 aanhoudingen verricht. Van donderdag 25 tot en met zondag 28 juni speurden elke dag rond honderd agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken.

De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitslijst van de politie. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa maar de actie richt zich ook op bendes die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. De daders werken het liefst in de luwte maar door ze met dit soort acties op de hielen te zitten gaan ze zich waarschijnlijk toch ongemakkelijk voelen en vertrekken.

Internationaal

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, in internationale bussen maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Via bevragingen van de landelijke systemen, van Europol maar ook van de politie in Roemenië, Polen en Litouwen kregen de agenten tijdens de actie snel informatie geleverd. Hiermee kon identiteitsfraude worden vastgesteld, gesignaleerden worden opgespoord en informatie over lopende onderzoeken uit andere landen worden verkregen. Alle controles leverden bovendien een schat van informatie op die in de toekomst gaat helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Geprepareerde tassen

Tijdens de acties werden 45 personen aangehouden voor diverse feiten. In beslag genomen werden onder andere 1 kg cocaïne, 2 kg MDMA, 400 blikken babymelkpoeder, 1500 viagrapillen, een aantal gestolen auto’s, een vuurwapen, een ploertendoder, een boksbeugel, voor winkeldiefstal geprepareerde tassen en een boel inbrekerswerktuigen. Voor witwassen werd voor in totaal 150.000 euro, een waterscooter, een trailer en een auto in beslag genomen. Een inwoner uit Albanië werd aangehouden omdat hij door justitie in Spanje gezocht werd. Een aantal personen werden bekeurd omdat ze zich niet konden identificeren of omdat ze een vals document toonden. Twee rijbewijzen werden ingevorderd omdat de bestuurders met snelheden van meer dan 180 km/uur over de snelweg raasden. Verder werden verschillende verdachten opgepakt omdat ze nog een gevangenisstraf dienden uit te zitten en werd voor duizenden euro’s aan boetes geïnd.

politiecontrole