Oost-Nederland – Met de campagne ‘Inbrekers gaan niet op vakantie’ vragen politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) inwoners om tijdens de vakantieperiode, die tot eind augustus loopt, extra oplettend te zijn en hun woning goed te beveiligen ‘. Ook veel gemeenten doen mee met de campagne.

Een woninginbraak kan een grote impact hebben op het gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in huis geweest, ze hebben aan iemands bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. De aanpak van woninginbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Als er toch wordt ingebroken, doet de politie er alles aan om de inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Er is een speciaal woninginbrakenteam die inbraken onderzoekt.

Zelf maatregelen treffen

Gelukkig kunnen vakantiegangers zelf een aantal simpele voorzorgsmaatregelen treffen omgelegenheidsinbrekers op het verkeerde been te zetten, zoals het inlichten van buren. Zij kunnen op de woning letten en die een bewoonde indruk geven door post weg te halen, de planten water te geven of de auto af en toe op de oprit te zetten. Het installeren van tijdschakelaars zorgt ervoor dat er ‘s avonds licht brandt. Verder is het raadzaam om de caravan niet op de oprit in te laten maar op een parkeerplaats dichtbij huis. Inbrekers fietsen vaak door de wijk om potentiële nieuwe woningen uit te zoeken. Een caravan ergens anders inpakken, brengt de dief allicht in de war

112 bij verdachte situaties

Daarnaast is het verstandig uw buren te vertellen dat zij bij een verdachte situatie zoals glasgerinkel, gestommel direct de politie moeten via telefoonnummer 112. Dit geldt ook als zij onbekenden bij de woning zien. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers op heterdaad te pakken.

Thuisblijvers

Blijft u tijdens de zomermaanden thuis? Let ook dan extra op. Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Sluit daarom altijd alle deuren en ramen en vergeet u ook het wc-raampje of ramen en deuren van de garage niet. Ook al gaat u maar heel even naar boven, boodschappen doen of naar de buren. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt en leg geen kostbare spullen in het zicht.

Hulp bij beveiliging

Door een goed beveiligde woning én oplettend gedrag vermindert het risico op een inbraak. Op de site

Politiekeurmerk Veilig Wonen

staan diverse voorzorgmaatregelen beschreven. Lees meer tips op de onderwerppagina oppolitie.nl.

Politie logo jas