Regio- Zijn je bestanden op je pc door (cyber)criminelen versleuteld en wordt er om losgeld gevraagd? Dan ben je slachtoffer van cryptoware. Wat kun je hier aan doen?

Is je pc versleuteld, dan kun je dit niet zelf herstellen. Alleen een back-up van je bestanden biedt uitkomst. Heb je die niet, dan lijkt er niks anders op te zitten dan de criminelen te betalen voor het wachtwoord, waarmee je de bestanden ontsleutelt. Maar pas op: het komt regelmatig voor dat je geen wachtwoord ontvangt. Dan ben je zowel je geld als je gegevens kwijt.Hoe werkt het?

Je ontvangt een mail van een bekende of onbekende afzender. Zelfs een mail van jezelf komt voor. Er is een bestand toegevoegd met een betrouwbaar lijkende naam als ‘document2’. Bij het openen van het bestand wordt toestemming gevraagd om aanwezige ‘macro(s)’ te accepteren. Na jouw goedkeuring worden al je bestanden versleuteld.

Voorkomen

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van cryptoware?

  1. Verwacht je geen bijlage van iemand, open deze dan niet maar verwijder de mail (ook uit de prullenbak) of neem bij twijfel contact op met de afzender.
  2. Maak regelmatig een backup van je documenten.
  3. Gebruik een antivirusprogramma en installeer steeds de (Windows)software-updates

Meer informatie

Van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zijn hier tien vuistregels voor veilig internetten.
Het programma Opgelicht?! heeft een app met de meest actuele waarschuwingen op het gebied van oplichting en bedrog: waarschuwingen.