Leeuwarden/Deventer- De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een werkstraf van 240 uur geëist tegen een 40-jarige politieagent. De man wordt ervan verdacht dat hij op 9 februari 2010 in Deventer twee keer heeft geschoten op twee inbrekers toen hij hen op heterdaad betrapte.

In de ochtend van 9 februari 2010 werden de twee mannen betrapt tijdens een inbraak bij de Kijkshop aan de Bisschopstraat in Deventer. De mannen waren de winkel binnengekomen door een gat dat ze in het onderste deel van de glazen deur hadden geslagen. Op het moment dat ze de winkel door het gat wilden verlaten, troffen zij de agent. Met het oog op de aanhouding van de inbrekers, gaf de politieman aan de inbrekers het bevel om stil te blijven staan. Omdat de inbrekers geen gevolg gaven aan dit bevel, ontstond er een situatie die door de politieman als bedreigend werd ervaren. Toen de inbrekers zich verder bewogen in zijn richting, gebruikte hij tweemaal zijn vuurwapen. De agent schoot in de richting van de inbrekers toen zij gebukt door het gat naar buiten kwamen. Eén slachtoffer is hierbij in zijn bovenbeen geraakt, de ander in zijn hoofd.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Zowel de verdachte als het OM stelden hoger beroep in tegen de uitspraak. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de opgelegde straf.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

De strafzaak tegen beide inbrekers is nog niet onherroepelijk en loopt momenteel bij het gerechtshof in Arnhem.

(Bron:www.om.nl)