Driebergen – OM en politie hebben ook in 2013 met succes tv-programma’s ingezet bij het ophelderen van niet-opgeloste misdrijven, verdwijningen en identificaties van onbekende personen. In totaal werden 366 politieonderzoeken bij het publiek onder de aandacht gebracht in landelijke tv-programma’s. In 165 van deze gevallen konden later verdachten worden aangehouden of identiteiten worden vastgesteld. Dat is 45 procent. In 2012 lag dit percentage op ruim 44 procent.

In het programma Opsporing Verzocht van de AVRO werden vorig jaar in 44 uitzendingen 363 zaken behandeld. Ook via Hart van Nederland van SBS werd de kijker om hulp gevraagd. In één van de drie zaken die daar getoond werden konden verdachten worden aangehouden. Zeventien keer werd een zaak zowel in Opsporing Verzocht als in Hart van Nederland getoond. In tien van deze zaken (bijna 60%) werd aanhoudingen verricht.

Politie en OM gebruiken televisieprogramma’s om bij de kijkers aandacht te vragen voor politieonderzoeken. Opsporing Verzocht zendt elke dinsdag een 45-minuten durend live-programma uit waarin meerdere zaken behandeld worden. Al deze zaken zijn daarna ook nog te bekijken via de website www.opsporingverzocht.nl.  Hart van Nederland zendt dagelijks uit en is daarom uitermate geschikt voor zaken waarin, mede door de ernst van het feit, de hulp van het publiek op korte termijn dringend gewenst is. Tijdens de tv-uitzendingen zitten politiemensen klaar om tips die via de opsporingslijn 0800-6070 binnenkomen door te zetten naar de diverse rechercheteams van de politie. Getuigen die anoniem willen blijven kunnen zich ook melden bij M, Meld Misdaad Anoniem, op 0800-7000.

Naast opsporingsberichtgeving via landelijke tv-programma’s maakt het OM en de politie ook gebruik van regionale opsporingsprogramma’s, politieberichten en de website: Politie.nl. Ook de sociale media en landelijke en lokale alerteringssystemen als bijvoorbeeld burgernet vormen in heterdaadsituaties een krachtig instrument bij de opsporing van een gepleegd strafbaar feit.