Go Ahead Eagles heeft in de Eredivisie afstand genomen van de onderste drie plaatsen door concurrent NAC Breda in de Adelaarshorst met 2-0 te verslaan. Doelpunten van Jules Reimerink en ‘kind van Breda’ Alex Schalk stelden de Deventer zege veilig.

Foeke Booy kon tegen NAC Breda geen beroep doen op aanvoerder Marnix Kolder, die teveel last had van een spiertje bij zijn ribben. Alex Schalk opereerde daardoor tegen zijn voormalige werkgever als centrumspits, terwijl Sander Duits weer terugkeerde van een schorsing en de balans op het middenveld bewaakte.

Go Ahead Eagles controleerde in de eerste helft de wedstrijd en straalde uit dat er voor de Bredanaars niets te halen viel in Deventer. Symbolisch voor het zelfvertrouwen van de Deventer equipe was de actie van doelman Mickey van der Hart in de twintigste minuut. Oud-Eagle Erik Falkenburg poogde de doelman van afstand met een boogbal te passeren, maar de Eagles-goalie maakte de inzet onschadelijk door de bal doodleuk met zijn borst aan te nemen.

Op dat moment had Go Ahead Eagles al een voorsprong genomen nadat Kenny van der Weg de Deventenaren de helpende hand had toegestoken. De centrale verdediger van NAC nam binnen zijn eigen strafschopgebied de bal verkeerd aan, Jules Reimerink reageerde attent en schoof de bal langs doelman Jelle ten Rouwelaar in het doel: 1-0 in de 12de minuut. Nog binnen het half uur beloonde Go Ahead Eagles zichzelf opnieuw voor het goede spel door Ten Rouwelaar voor de tweede maal te verschalken. Jeffrey Rijsdijk kapte en draaide zich binnen het zestienmetergebied langs de NAC-verdediging en legde de bal af op Schalk, die de voorzet van Rijsdijk tot doelpunt promoveerde: 2-0 in de 28ste minuut. De in Breda geboren en bij NAC opgegroeide aanvaller kreeg in het verdere verloop van de eerste helft nog tweemaal een mogelijkheid om zijn doelpuntenproductie verder op te voeren. De eerste keer kon hij, na goed doorkoppen van Bart Vriends, zijn schoen echter onvoldoende tegen de bal krijgen, de tweede keer zag hij zijn inzet na een voorzet van Rijsdijk recht in de handen van Ten Rouwelaar belanden.

De tweede helft liet Go Ahead Eagles het initiatief wat meer aan NAC Breda, terwijl de Deventer ploeg zelf voornamelijk dreigend probeerde te zijn in de omschakeling. De twee grootste kansen waren aanvankelijk voor de ploeg van Eric Hellemons. Een kwartier na rust kwam Go Ahead Eagles goed weg na een vrije trap van de Bredanaars. Falkenburg mocht de bal vrij inkoppen, maar plaatste de bal recht in de handen van Van der Hart. Twintig minuten voor tijd werd invaller Kingsley Boateng door Adnane Tighadouini vrijgezet voor Van der Hart, maar de invaller struikelde over de bal in een poging het leder in het Eagles-doel te poeieren.

De grootste kans voor Go Ahead Eagles was in de tweede helft voor Fernando Lewis. De aanvaller kreeg ruim baan richting het Brabantse doel, maar Ten Rouwelaar hield zijn ploeg vooralsnog op de been. Acht minuten voor tijd was de buit voor Go Ahead Eagles echter definitief binnen, nadat NAC Breda met tien man verder moest. Nadat Schalk een doelpoging net naast het doel zag verdwijnen, werd arbiter Janssen door zijn grensrechter geattendeerd op een incident ter hoogte van de middenstip. De leidsman liep gedecideerd naar Mats Seuntjens toe en hield de Bredase spits de rode kaart voor. Met elf tegen tien slaagde Go Ahead Eagles erin om de drie punten in eigen huis te houden, waardoor de voorsprong ten opzichte van de zestiende plaats van NAC Breda opliep naar vijf punten.

Foeke Booy repte na afloop van een uitstekende teamprestatie: “We kenden het belang van deze wedstrijd en hebben NAC Breda getoond dat er niks te halen viel in Deventer. We waren soeverein, scoorden twee keer en hebben achterin de nul gehouden. Misschien dat de uitslag hoger had moeten uitvallen, maar dat is dan ook het enige. We hebben laten zien dat we veel in ons mars hebben en hebben onszelf door goed te voetballen beloond met drie punten.”

Go Ahead Eagles – NAC Breda 2-0 (2-0)

12. 1-0 Jules Reimerink

28. 2-0 Alex Schalk

Rode kaart: Mats Seuntjens (NAC Breda)

Gele kaart: Bart Vriends (Go Ahead Eagles), Joeri de Kamps, Adnane Tighadouini, Jesse van Bezooijen (allen NAC Breda)

Scheidsrechter: Ed Janssen

Toeschouwers: 7978

Go Ahead Eagles: Mickey van der Hart; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Jop van der Linden, Giliano Wijnaldum; Jeffrey Rijsdijk (75. Lars Lambooij), Sjoerd Overgoor, Sander Duits; Jules Reimerink (66. Lesly de Sa), Alex Schalk (87. Teije ten Den), Fernando Lewis.

NAC Breda: ten Rouwelaar; Isak Ssewankambo, Jesse van Bezooijen, Kenny van der Weg, Remy Amieux; Joeri de Kamps (72. Stipe Perica), Erik Falkenburg, Uros Matic (67. Kingsley Boateng); Jeffrey Sarpong, Mats Seuntjens, Adnane Tighadouini.