Deventer- De campagne is een initiatief van de Provincie Overijssel en wordt ondersteund door de meeste Overijsselse gemeenten. ‘Lang zult u wonen met dementie’ geeft door folders, website (www.langzultuwonen.nl) en kennisbijeenkomsten tips om het huis dementievriendelijk te maken. Inwoners van deelnemende gemeenten kunnen getrainde vrijwilligers vragen om advies tijdens een huisbezoek.

Ook zijn extra afleveringen van de tv-serie ‘Lang zult u wonen’ op TV Oost in de maak. In deze afleveringen worden praktische tips gegeven voor dagelijkse situaties en wordt onder andere een kijkje genomen bij het Alzheimercafé in Oldenzaal, het geheugencentrum bij Isala in Zwolle en de thuiszorg in Rijssen-Holten. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met kennispartner Bruggerbosch Verpleeghuis en Dagbehandeling in Enschede.

Lang zult u wonen

‘Lang zult u wonen met dementie’ is het vervolg op de bewustwordingscampagne ‘Lang zult u wonen’, die de Provincie Overijssel in 2013 startte. Die campagne heeft als doel om mensen bewust te maken van de mogelijkheden om hun eigen huis aan te passen zodat ze er nog vele jaren kunnen blijven wonen (ook gezien het langer thuis moeten blijven wonen). ‘Lang zult u wonen’ wordt gesteund door de meeste Overijsselse gemeenten. Gezien het groeiende aantal mensen met dementie is de uitbreiding met dementie een logisch vervolg.

Het vervolg ligt ook mooi in de lijn van staatssecretaris Van Rijn, die op 8 juli aankondigde een dementievriendelijkere samenleving te willen. De campagne ‘Lang zult u wonen met dementie’ start officieel na de zomer. Inmiddels hebben ook andere provincies en gemeenten buiten Overijssel interesse getoond voor deze campagne of overwegen om deze ook uit te voeren.