Deventer – Maak van 17 maart t/m 29 september een reis door de tijd in Museum De Waag en beleef de rijke historie van één van de oudste steden van Nederland. De tentoonstelling Deventer, Stad van de IJssel biedt een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad.

Van het moment dat de missionaris Lebuinus een kerkje stichtte aan de oevers van de IJssel tot de tijd van de industriële bloei van Deventer in de negentiende en twintigste eeuw. Ontmoet inspirerende inwoners die ieder op eigen wijze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.

Vondsten uit de IJssel
De IJssel is bepalend voor het aanzicht van Deventer. Daarom staat deze ook centraal in Museum De Waag. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan in de rivier, ook door de lage waterstand in het afgelopen jaar. Allerlei interessante voorwerpen uit het dagelijks leven van keramiek, metaal, hout, leer en bot kwamen naar boven. Niet alleen is er een overvloed aan fragmenten te zien, maar ook het verhaal achter de meest bijzondere vondsten.

Rondleiding: elke donderdag en zondag om 14.00 uur, gratis voor museumbezoekers
Extra: Nederlandse audiotour en Engelse handout beschikbaar

Entreeprijzen
Volwassenen: € 9,00
Jeugd 13 t/m 18 jaar: € 2,50
Kinderen t/m 12 jaar: gratis
Museumkaart: gratis

App 3Deventer
Al enkele jaren werkt Museum De Waag samen met specialisten op gebied van erfgoed en archeologie om Deventer in verschillende tijdlagen te reconstrueren. De app 3Deventer biedt bezoekers de mogelijkheid om in de hedendaagse stad, gebouwen uit het verleden te bekijken. Zo is op de Brink te zien dat dit nu zo levendige stadsplein, in het jaar 900 de plek was waar de Vikingwal liep. Ook het Deventer van de toekomst is te bekijken; een stad waar wolken worden vastgezet om inwoners van water te voorzien en grote apparaten, die energie uit de aarde halen, het straatbeeld bepalen.

Over De Waag
Museum De Waag is gevestigd in een waaggebouw op stadsplein de Brink in de binnenstad van Deventer. Het is een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. Het werd gebouwd van 1528 tot 1531. In 1643 werd aan de voorzijde een laatmaniëristisch bordes gebouwd met drie zuilen. Aan weerskanten zijn trappen. De Waag was in gebruik tot 1862. Het gebouw heeft diverse ornamenten en reliëfstenen zoals Kiek in de Pot en Kiek uit de Pot. Het staat scheef en is circa 80 cm uit het lood. Het Waag gebouw speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. De kooplieden moesten hier onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid hun goederen laten wegen.

Meer informatie:
www.museumdewaag.nl