Deventer- In het Deventer Ziekenhuis (DZ) wordt bij CT-scans voor kinderen een zo laag mogelijke dosis röntgenstraling gebruikt. Het DZ kiest daarmee voor veiligheid.

Het Rijks Instituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen over de toename van het aantal CT-onderzoeken bij kinderen, zo meldden de media gisteren. Ook zou het leeuwendeel van de 27 ondervraagde ziekenhuizen een te hoge dosis röntgenstraling gebruiken. Dat kan schadelijk zijn voor een juiste celdeling.

Risico
De kinderziekenhuizen in Nederland gebruiken echter al jaren een dosis straling die speciaal is afgestemd op de verschillende gewicht- en leeftijdsklassen per onderzoek. Ook het Deventer Ziekenhuis (dat overigens niet werd onderzocht) doet dat. Het ziekenhuis schafte onlangs nog een speciaal softwarepakket aan waarmee het heel nauwkeurig de juiste dosis röntgenstraling kan instellen. Hoewel het onderzoek met zo’n verlaagde dosis soms wordt bemoeilijkt, kiest het Deventer Ziekenhuis altijd voor de optimale balans tussen veiligheid, zorgvuldigheid en diagnostische beeldkwaliteit. Het DZ loopt met dit beleid voorop bij de algemene ziekenhuizen.


CT-can
De afkorting CT staat voor ‘Computer Tomogram‘. Het onderzoeksapparaat gebruikt röntgenstraling om er de ledematen, of weke delen in het lichaam mee af te beelden. Maar anders dan bij een traditioneel röntgentoestel, kan een CT-scanner een dwarsdoorsnede van het lichaam maken. Met de beeldplakjes die dan ontstaan, krijgt de arts een 3-dimensionaal beeld van het lichaamsdeel voor een betere diagnostiek.

dz-logo