Deventer – Op dinsdag 23 februari om 13.30 uur in het Geert Groote Huis
Onder leiding van Karel van Haaften zal er op dinsdagmiddag 23 februari tussen 13.30 en 16.30 uur een socratisch gesprek plaatsvinden in het Geert Groote Huis te Deventer. Het thema van dit gesprek is ‘Verbinding’. Deelname kost €10,= per persoon, inclusief koffie of thee.

Geert Groote Huis
Een socratisch gesprek
Wilt u ook met aandacht een gesprek voeren? Op nieuwe gedachten en ideeën komen? Dat kan in een socratisch gesprek. Dat is een geleid groepsgesprek over een fundamentele (filosofische) vraag, aan de hand van een algemeen menselijk thema. Het is geen oplossingsgericht gesprek en geen discussie. In een socratisch gesprek gaat het vooral om luisteren, vragen stellen en het opschorten van het eigen oordeel. Het staat open voor ieder die wil deelnemen. Een speciale vooropleiding is niet vereist.
Thema op 23 februari: ‘verbinding’
Als je lid bent van een organisatie, ben je er dan automatisch een verbinding mee aangegaan? Ben je als ANWB-lid verbonden met de ANWB? Ja en nee, denk ik. Je bent verbonden in de zin dat je een beroep op ze kunt doen. Maar je bent niet verbonden in de zin dat je er iets voor over hebt. Ja, contributie, maar is dat voldoende voor een verbinding? Dat lijkt me niet. Verbinding heeft toch te maken met vertrouwen en intentie? Het is niet een louter zakelijke transactie. Op het stadhuis word je (in de) echt verbonden? Is dat zo? Word je daar verbonden? Of is het slechts een bezegeling van een verbinding die al lang is aangegaan? Kun je overigens als individu een verbinding aangaan? Of kan een verbinding met twee of meer andere mensen alleen maar worden aangegaan als allen er ‘van harte’ mee instemmen. Hoe komt een verbinding dan tot stand. Is er gelijkheid nodig voor een verbinding? Wat is een verbinding, wat verstaan we daaronder?
Over Karel van Haaften
Karel van Haaften (1949) (studie: sociale psychologie) werkte jarenlang bij De Nederlandsche Bank als Human Resources professional met als aandachtsgebied onder andere management development. In dat kader maakte hij in 2002 kennis met Jos Kessels van Het Nieuwe Trivium en de socratische gespreksmethode. Sinds zijn vervroegde vertrek bij DNB in oktober 2005 specialiseerde hij zich onder begeleiding van Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert in de theorie en praktijk van het socratisch gesprek. In 2008 startte hij het socratisch café in Zwolle, en daarna in samenwerking met anderen vele van de socratische cafés verspreid door Nederland.

Aanmelden voor 21 februari
Graag ontvangen wij uw aanmelding voor deelname aan dit gesprek per e-mail via: marketing@geertgrootehuis.nl. Meedoen met dit gesprek, inclusief koffie en thee, kost € 10,=.