Deventer- Op woensdag 17 juni tussen 12.00 en 13.00 uur maakt de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EODD) een bom onschadelijk nabij de spoorbrug door deze te laten ontploffen. De bom, een 500-ponder uit de Tweede wereldoorlog, is eind mei gevonden tijdens graafwerkzaamheden.

De ontploffing van de bom duurt slechts enkele seconden. Tijdens de werkzaamheden van de EODD worden de uiterwaarden en de kruising Achter de Hoven / Worp tussen 12.00 en 13.00 uur gedurende korte tijd afgezet en ligt het trein-, lucht- en scheepvaartverkeer stil. Het fiets- en wandelpad over de spoorbrug is niet toegankelijk. Niemand hoeft te worden geëvacueerd uit zijn of haar woning.

Geen visueel spektakel

Voor de veiligheid is er een ruime hoeveelheid zand op de bom aangebracht. Tijdens de ontploffing valt er daarom weinig te zien. Wel kunt u trillingen ervaren en de ontploffing is hoorbaar. Uit ervaring weten we inmiddels dat dit geen schadelijk effect heeft voor gebouwen en woningen. Op een aantal plekken gaan we trillingmeters ophangen om dit te monitoren.

Eerdere bommen

De afgelopen jaren zijn er vaker bommen gevonden in de uiterwaarden. Deze zijn ter plekke veilig gesteld en op een andere locatie tot ontploffing gebracht. Op basis van de bevindingen van de EODD is duidelijk geworden dat demontage van deze bom met een beschermende constructie op deze plek niet mogelijk is vandaar dat deze bom ter plekke vernietigd wordt.

Ruimte voor de Rivier

De bom is gevonden tijdens werkzaamheden voor Ruimte voor de Rivier. Dit project wordt in Deventer uitgevoerd door de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe en is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee zorgt het Rijk met meer dan 30 projecten langs de grote rivieren in Nederland voor het vergroten van de hoogwaterveiligheid.