De Groenlinks-fractie in Deventer wil kijken of de gemeente shirtsponsor kan worden van de plaatselijke eredivisieclub Go Ahead Eagles. Dat zou een eventuele gemeentelijke lening aan de club draaglijker maken.

Elf miljoen
“We willen in ieder geval uitzoeken of het kan, het lijkt ons een goed idee”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Carlo Verhaar. Het voorstel is als motie ingebracht bij de stemming over een lening van van de gemeente aan GA Eagles van elf miljoen in twee tranches (zes en vijf miljoen), die woensdagavond wordt gehouden. “Terwijl de begroting maar zo’n vijf miljoen bedraagt. Die lasten passen eigenlijk niet in hun begroting.”

Mooi middel
De voetbalclub is vorig jaar gepromoveerd naar de Eredivisie en trekt veel publiek, maar het stadion – midden in Deventer – voldoet niet meer aan de eisen. Verhaar ziet voor Deventer ‘een spagaat’ waar veel gemeenten in zitten: “Ga je zo’n volksclub – die in dit geval ook nog eens helemaal financieel gezond is – in de kou laten staan?” Hij wil uitzoeken of de zichtbaarheid van GA Eagles is te gebruiken om Deventer tegelijkertijd te promoten. Een acute noodzaak voor het sponsorschap is er niet. “Er is net een Deventer bedrijf gecontracteerd. Maar Deventer wil zich profileren als leukste winkelstad, terwijl buiten Twello niemand dat weet. Dit lijkt ons een mooi middel.”

Dure lening
Hoe de stemming over de lening zal uitvallen is nog niet duidelijk, maar Verhaar ziet de steun ervoor afnemen. Over een shirtsponsorschap zou onafhankelijk daarvan een besluit kunnen worden genomen, denkt Verhaar, die zegt het voorstel niet uitgebreid met de andere partijen te hebben besproken. “Een sponsorbijdrage zou de lasten voor de club kunnen verlagen. Vanwege Europese regels is de te verstrekken lening tegen markconforme voorwaarden, plus een opslag; de gemeente verdient eraan. Daar kun je op deze manier ook iets voor terug doen.”

Bron:Binnenlands Bestuur