Deventer – In het archeologisch depot voor bodemvondsten van de provincie Overijssel in Deventer zijn bijzondere bodemvondsten te zien. De objecten zijn gevonden op de plek van het nieuwe stadhuis op het Burseplein. Voor de start van de bouw is archeologisch onderzoek gedaan. Een aantal gevonden objecten is 4 juli tijdens een rondleiding te bezichtigen.

Behalve de nieuwe vondsten kunnen bezoekers meer bodemschatten bekijken die er achter de dikke muren schuil gaan. Van de duizenden dozen met opgeslagen voorwerpen gaan er een paar dozen open. Zo kunnen bezoekers eeuwenoude vuurstenen bijlen, urnen, mantelspelden en werktuigen van dichtbij bekijken. Rondleiders vertellen het verhaal achter de objecten. Daarnaast is ook het gebouw, een voormalige graanopslag, interessant. De trekstangen, metalen stortkokers, graanschachten, kijkluikjes en spoorrails herinneren nog aan de tijd dat hier graan werd opgeslagen.

Publicatie

Na afloop van de rondleiding krijgen bezoekers het boekje over een vroeg-middeleeuwse nederzetting aan de grens te Hezingen. In deze publicatie van E.C. Pronk en M.L. Schabbink wordt verslag gedaan van het onderzoek dat in 1964 plaatvond, maar nooit gepubliceerd is. In Overijssel zijn niet veel vroeg-middeleeuwse nederzettingen bekend, zeker niet die van een elite.

Aanmelden voor de rondleiding

U bent 4 juli welkom vanaf 15.45 uur aan de Bergpoortstraat 193 in Deventer. De rondleiding is van 16 tot 17 uur. U kunt u aanmelden door een e-mail te sturen naar ldehaan@oversticht.nl of te bellen met Linda de Haan, telefoon 06-11159943.

Tip: in verband met de roostervloeren kunt u het best platte schoenen dragen.