Deventer – Het Deventer Ziekenhuis start met een geavanceerde nieuwe behandeling voor volwassenen met een overactieve blaas.

Ongewenst urineverlies, een aanhoudend gevoel te moeten plassen en pijn bij het plassen. Het is een greep uit de problemen waar zo’n vier tot zes procent van de mensen dagelijks mee te maken heeft. Een overactieve blaas is vaak de oorzaak. Dit kan verholpen worden met medicijnen, hoewel niet iedereen die goed verdraagt. Daarom was bij sommigen tot voor kort vaak een operatie nodig. Vaak bood zo’n ingreep uitkomst, maar er bleef een risico dat het uitplassen niet goed meer lukte.

De urologen van het Deventer Ziekenhuis zijn daarom gestart met Percutaneous Tibial Nerve Stimulation, kortweg PTNS. Daarbij wordt een dun naaldje ingebracht in de huid van het onderbeen. Via elektrische pulsen wordt zo de zenuw gestimuleerd die loopt naar het heiligenbeen. Deze geavanceerde, pijnloze behandeling zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt en rustiger wordt. Zo kan de normale blaasfunctie herstellen.

De meeste mensen ervaren na een aantal behandelingen al minder klachten. Uit onderzoek blijkt dat zo’n zeventig tot tachtig procent van de mensen baat heeft bij de behandeling.