Deventer – Het nieuwe textielsorteercentrum van Leger des Heils Reshare, dat werkt voor de regio waarin Circulus-Berkel werkt, komt in Deventer. Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en sociale werkgelegenheid.

De gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen zijn met Legers des Heils Reshare en Deventer Werktalent overeen gekomen een sorteercentrum voor textiel op te zetten in Deventer. Zo krijgen zij meer grip op de textielketen en meer werkgelegenheid in de regio. Circulus-Berkel begeleidde de aanbesteding.

Zoden aan de dijk

Wethouder Frits Rorink: ”Ik ben natuurlijk ontzettend blij dat het sorteercentrum naar Deventer komt. Maar zeker ook met het feit dat we samen met gemeenten, Circulus-Berkel en Leger des Heils ReShare hebben bereikt dat we deze belangrijke grondstof verantwoord en transparant gaan recyclen. Dat zet zoden aan de dijk.”

Zicht op waardevolle grondstof

Ingezamelde kleding wordt verkocht, doorverkocht, en verdwijnt naar alle uithoeken van de wereld. Gebruikt textiel is ‘big business’. De keerzijde is dat we weinig weten van wat er met deze waardevolle grondstof gebeurt. De gemeenten willen daar controle op. De hele ‘keten’ moet transparant én verantwoord worden.

Transparante verwerking én sociale werkgelegenheid

Gemeenten en partners hebben de handen ineen geslagen om te zorgen voor transparante verwerking én sociale werkgelegenheid met een  regionaal sorteercentrum. Daar gaat straks alle textiel heen dat Leger des Heils ReShare en Circulus-Berkel in de 8 gemeenten inzamelt: jaarlijks maar liefst 1,2 miljoen kg.

Deventer Werktalent

ReShare gaat nauw samenwerken met Deventer Werktalent. Het nieuwe sorteercentrum zorgt voor 30 tot 45 werkplekken voor mensen die zijn aangewezen op de sociale werkvoorziening of participatiewet.

Sluitende ketens

Eerder sloten de gemeenten het Clean Tech Convenant, waarin werd afgesproken samen te werken aan het regionaal sluiten van ‘grondstofketens’ en het gebruik van grondstoffen te beperken. Voor papier en glas lukt dat al goed: oud papier nieuw papier. Lege flessen en potjes worden nieuwe flessen en potjes. Bij voorkeur in de regio.

Grote milieu-impact

Voor het maken van textiel zijn veel grondstoffen nodig, zoals wol, katoen of aardolie. Maar ook land, water, energie en bestrijdingsmiddelen. Dat heeft een grote milieu-impact. Die willen we omlaag brengen door hergebruik en recycling.

Alle textiel herbruikbaar

Veel kleding wordt via kringloopwinkels opnieuw verkocht. Dat verlengt de levensduur van een product en maakt minder nieuwe producten nodig. Overig ingezameld textiel wordt vermalen tot bruikbare vezels. Daarom is het belangrijk om alle textiel, ook wanneer het kapot is of wanneer het geen kleding is, apart te houden van restafval.