Deventer, dat is koek, tot op de dag van vandaag. Maar er was en is veel meer in de Hanzestad. Van stokvis tot gebraden gans, van gevulde boekweitflensjes tot trifle met chocofudge en Deventer koek.
In het ‘Deventer Kookboek’ laat de auteur Michel Bussink de lange, rijke en boeiende culinaire geschiedenis van de stad zien: het prachtige plein De Brink waar al sinds meer dan achthonderd jaar wortels, kolen en eieren worden verkocht. De Bokkingshang bij de IJssel, waar in de Hanzetijd de haringen werden gerookt. De Latijnse School waar Erasmus studeerde en die van zijn moeder piepkuikens kreeg voorgeschoteld. De voormalige Rijkslandbouwhuishoudschool, waar de directrice haar studentes grondige culinaire technieken bijbracht en als koppelaarster optrad.

Deventer kookboek - foto 1 Deventer Kookboek - foto voorzijde

De meer dan 65 recepten in het boek zijn gebaseerd op historische recepten of ingrediënten, maar aangepast aan hedendaagse smaak en gebruiken.

Het ‘Deventer Kookboek’ is een bijzonder en meer dan smakelijk boek over de geschiedenis van Deventer én het is ook een echt kookboek.
Michiel Bussink, zelfstandig journalist en auteur, heeft met het boek een unieke prestatie geleverd. Er zijn wel meer steden die een eigen kookboek hebben, maar nog niet zoals Deventer nu. De auteur neemt in het ‘Deventer Kookboek’ de lezers mee op een smakelijke reis door de tijd met de recepten als reisleider.
Michiel Bussink heeft al meerdere publicaties op gebied van culinaire historie op zijn naam staan.

Het ‘Deventer Kookboek’ is een gezamenlijk initiatief van KM Uitgevers uit Zutphen en de VVV Deventer. Het boek wordt op vrijdag 14 november officieel gepresenteerd aan het College van B&W van Deventer, en is dan ook verkrijgbaar in de boekhandel en in de VVV Museumwinkel aan de Brink.
Het ‘Deventer Kookboek’ kost € 19,95 en verschijnt bovendien in drie edities: Nederlands, Engels en Duits.