Deventer-De zaterdagmarkt van 6 september is het wedstrijdterrein van standwerkers uit het hele land. Vanaf 9 uur gaan zij op de Brink en in de Keizerstraat de strijd met elkaar aan.

Met een vlotte babbel, een behoorlijke dosis humor en lef prijzen zij hun waren aan. Alles om het winkelende publiek over te halen hun producten te kopen. Een professionele jury kiest de ‘Beste standwerker van Deventer’. Komt u ook kijken en genieten van het spektakel?

Standwerken

Een blikopener, zalfje, snoeischaar of puntzak met spek. De standwerker brengt zijn product origineel en ludiek aan de man of vrouw. Standwerkers demonstreren koopwaar die je normaal niet zou kopen.

Standwerken is in Nederland een behoorlijk populair, maar uitstervend beroep. Ons land telt ongeveer 500 standwerkers. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt. Je kunt er niet voor leren of studeren. Het moet gewoon in je bloed zitten.

Vroeger waren de goede oude marskramers, venters of zogenoemde “kwakzalvers”. Ze bezochten het platteland, de dorpen en steden. Nu zijn de standwerkers de topartiesten van de markt.

Jury en prijsuitreiking

De jury beoordeelt de deelnemers op welsprekendheid, overtuigingskracht en originaliteit. De prijsuitreiking is om 16.00 uur op de Brink.

Organisatie

Het standwerkersconcours wordt mogelijk gemaakt door:

  • Deventer Marktkooplieden
  • Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel
  • gemeente Deventer