Zwolle – Deventer-

De rechtbank Overijssel veroordeelt twee mannen van 20 en 21 jaar tot jeugddetentie van 16 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De twee pleegden in februari van dit jaar samen een gewapende overval op een snackbar in Deventer. Bij beide mannen heeft de rechtbank het jeugdstrafrecht toegepast.

Bivakmutsen

Op 12 februari gingen de twee mannen de snackbar in Deventer binnen. Ze hadden zich vermomd met bivakmutsen en waren gewapend met een pistool en een groot mes. Met de wapens bedreigden zij de eigenaar van de snackbar en zijn vrouw. De mannen dwongen hen om geld uit de kassa en een telefoon aan hen af te geven. De overval was doelgericht en goed voorbereid. De daders hebben zich niet bekommerd om de gevolgen voor de slachtoffers, voor wie deze ervaring vanzelfsprekend zeer beangstigend is geweest.

Adolescenten

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er bij beide mannen voor gekozen om het jeugdstrafrecht toe te passen. Dit is in overeenstemming met het adolescentenstrafrecht dat op 1 april 2014 is ingevoerd. De keuze is onder meer gebaseerd op advies van de reclassering en een psycholoog.

Straf

Ondanks dat de mannen oprecht spijt hebben betuigd voor de overval en hun excuses hebben gemaakt aan de slachtoffers legt de rechtbank een jeugddetentie of van 16 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Tijdens de proeftijd moeten de mannen zich daarnaast laten behandelen door de reclassering.

De straf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Een lagere straf zou geen recht doen aan de ernst van het gepleegde feit. Ook overweegt de rechtbank dat veel overvallen worden gepleegd door jeugdigen en dat een hogere straf dan geëist uit het oogpunt van algemene preventie noodzakelijk is.

Bron: Rechtspraak