Regio- Vanaf 1 juli 2014 is het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit ( LIV) het loket voor de aangifte van voertuigdiefstal. Doordat het LIV de aangifte en signalering voor zijn rekening neemt, wordt de nationale en internationale signalering teruggebracht van enkele dagen naar maximaal twee uur.

Na een succesvolle pilot ‘versnelling diefstalsignaal’ in 2013 is besloten de geteste werkwijze landelijk uit te rollen. Tijdens de pilot werd de signalering in 90% van de gevallen teruggebracht van gemiddeld vijf dagen naar maximaal twee uur. Doordat de aangifte bij het LIV is ondergebracht, kan flinke tijdswinst worden geboekt. Hierdoor wordt de kans groter dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden.

24-uursbezetting

Om binnen twee uur te kunnen signaleren, werkt het LIV met een 24-uursbezetting. Het LIV is uitgebreid met 15 medewerkers van VbV en politie. Veel voertuigen worden immers ’s nachts gestolen. Alleen aangiften van zogenaamde ‘high impact crimes’ lopen nog via de politie. Dan gaat het bijvoorbeeld om autodiefstal na een woninginbraak of diefstal met geweld.

Meer informatie

Het LIV is een samenwerkingsverband tussen de RDW, de politie, de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en de Belastingdienst. Het LIV is het expertisecentrum voor voertuigcriminaliteit en opsporingsbijstand in Nederland.

Sla het nummer 088-0087444 op in uw telefoon om zo snel mogelijk, na diefstal van uw voertuig, dit te melden. Zo wordt de pakkans aanzienlijk vergroot!