Nederland – Het is weer vroeg donker en juist tijdens de donkere dagen slaan woninginbrekers hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

In samenwerking met onder meer gemeenten en vrijwilligers is de politie ook dit jaar een actie gestart om bewoners te wijzen op het belang van verlichting in en om de woning. Het gaat om zowel binnen- en buitenverlichting als bewoners zelf (nog) niet thuis zijn. Zogenoemde ‘hot spots’, wijken en buurten waar vaak wordt ingebroken, krijgen voorrang.

Gelegenheid maakt de dief

Bij 80 procent van de woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben geen specifieke woning op het oog, maar kijken waar ze makkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarbij de bewoners niet thuis zijn, de ramen openstaan of die slecht hang- en sluitwerk hebben, zijn voor hen aantrekkelijk. Ook werken inbrekers graag op plaatsen waar niemand ze ziet. Met die kennis kunt u uw woning beschermen.

Tijdschakelaars

De indruk wekken dat u thuis bent, kan gemakkelijk met tijdschakelaars. Met deze schakelaars kunt u zelf het tijdstip bepalen waarop de lamp(en) automatisch aangaan. Luxere modellen kunt u zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Als u spaarlampen of ledverlichting gebruikt, blijven de kosten beperkt.
Het gaat er echter niet alleen om dat u licht ín de woning laat branden, maar ook dat er goede buitenverlichting is. Eventueel kunt u radio of televisie aan laten. Het goed afsluiten van deuren en ramen met degelijk hang- en sluitwerk en het niet in het zicht laten liggen van kostbare zaken (autosleutels, laptops e.d.) is vanzelfsprekend belangrijk.

Wat doet de politie?

Het drastisch verminderen van het aantal woninginbraken heeft prioriteit bij de politie. Zo kan zij sporenonderzoek doen om te kijken of inbrekers vingerafdrukken of DNA hebben achtergelaten of bij een buurtonderzoek vragen of bijvoorbeeld buren iets verdachts zagen. Verder waarschuwt de politie dat er een inbraak is geweest. Bij huizen die op elkaar lijken, proberen inbrekers vaak op dezelfde manier binnen te komen. Met die kennis kunnen bewoners zelf preventiemaatregelen treffen.

Met beveiligingsbedrijven

‘De actie wordt heel positief ontvangen’, vertelt een hoofdagent van Eenheid Den Haag. ‘Bewoners stellen het gratis advies op prijs en vertellen ons dat ze direct met de binnen- en buitenverlichting aan de slag gegaan zijn. De meeste bewoners doen dus ook daadwerkelijk iets met onze tips. Naast direct contact met bewoners werken we ook nauwer samen met beveiligingsbedrijven. Er is nu een convenant om relevante informatie sneller te delen. Alle extra ogen en oren kunnen we goed gebruiken.’

Bel 112, daar pak je inbrekers mee!

Ziet u iets verdachts in uw buurt? Bel altijd 112. De politie is vooral geïnteresseerd in mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel interesse hebben in huizen en/of de omgeving. Ook hoort de politie graag met welke auto of (brom)fiets/scooter zij zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn belangrijk. Wilt u liever anoniem blijven? Geef uw informatie dan door via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.