Deventer – Het bleef bij de alcoholcontrole te Deventer niet bij 3 verdachten. Binnen een uur moest een vierde bestuurder meewerken aan de ademanalyse en viel hierbij door de mand.

Alle vier ervaren bestuurders bleken boven de norm:

1 x 610 ug/l, vrouwelijke automobilist, proces-verbaal, invordering rijbewijs + mededeling CBR (cursus)

1 x 295 ug/l, mannelijke automobilist, proces-verbaal

1 x 360, ug/l, mannelijke automobilist, proces-verbaal + i.v.m. recidive mededeling CBR (cursus)

1 x 335 ug/l, vrouwelijke bromfietser, proces-verbaal

alcohol

Mag ik rijden onder invloed van alcohol?

Absoluut niet. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als u meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of u mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van enkele factoren:

 • Alcoholgehalte bestuurders
  Het alcoholgehalte in uw adem mag niet hoger zijn dan 220 Ugl (= microgram per liter). Dit alcoholgehalte geldt ook als u aan het verkeer deelneemt met een bromfiets, snorfiets of fiets.
 • Alcohollimiet beginnende bestuurders
  De eerste vijf jaar na ontvangst van uw rijbewijs bent u een ‘beginnende bestuurder’. Dan geldt voor u een alcohollimiet van 88 Ugl. Dit alcohollimiet geldt ook voor bromfietsers en snorfietsers. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan bent u een ‘beginnende bestuurder’ de eerstvolgende zeven jaar nadat u uw rijbewijs hebt ontvangen. Vanaf 18 jaar geldt een termijn van 5 jaar voor een ‘beginnende bestuurder’.
 • Ademtest alcohol
  De politie controleert met een ademtest of u onder invloed bent van alcohol. Hieraan moet u meewerken. Deze test geeft aan of u meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol u precies hebt gedronken.
 • Boete voor rijden onder invloed
  Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijgt u een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Bent u betrokken bij een ongeluk? Dan wordt u sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle. Dit is ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Blijkt u dan onder invloed te zijn? Dan kan uw verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk bij u terugvorderen.