Twello – Dinsdag 5 februari is in de gemeente Twello een preventieactie gehouden om bewoners bewust te maken wat ze zelf kunnen doen om het woninginbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Bij woningen waar inbraakgevoeligheid geconstateerd werd, werd een ‘voetje’ met begeleidende brief achtergelaten. Dat ‘voetje’ had ook van een inbreker kunnen zijn.

50 voetjes

Dinsdagmiddag werden in Terwolde en Steenenkamer woningen gecontroleerd op inbraakgevoeligheid. Bij 25 woningen werden voetjes achtergelaten. De buit had o.a. een motor (met sleutel) en (dure) fietsen kunnen zijn.

Dinsdagavond werd in Wilp en Klarenbeek gecontroleerd. Ook hier werden ongeveer 25 voetjes achtergelaten. De buit had hier kunnen bestaan uit een aantal zitmaaiers, dure tuingereedschappen en fietsen. Opvallend was dat veel schuren niet afgesloten waren.

Preventietips

Daarnaast kregen bewoners tips over inbraakpreventie. De meest voor de hand liggende preventietip is uiteraard het goed afsluiten van ramen en deuren, ook als u maar heel even weggaat of langere tijd boven in huis bent. Dit om insluiping te voorkomen. Maar er zijn veel meer maatregelen die het risico slachtoffer te worden van een inbraak aanzienlijk kunnen verkleinen.

• Zorg voor goed hang- en sluitwerk

• Zorg voor een buitenlamp met bewegingssensor

• Leg geen sleutels onder de mat, bloempot of op een andere makkelijk vindbare plaats

• Hang geen briefjes op de deur met de tekst ‘ben zo terug’

• Laat licht branden in uw woning als u ’s avonds weg bent.

Meer tips staan op www.politiekeurmerk.nl en

www.politie.nl