Deventer/Wijhe/Raalte- Bij diverse vleeswarenfabrieken van Zwanenberg Food Group, Stegeman en Terbeke gaan de medewerkers staken, omdat de werkgevers een ultimatum voor een fatsoenlijke en respectvolle cao Vleeswaren hebben laten verlopen. Hoe lang en vanaf wanneer het werk wordt neergelegd, wordt vooraf niet aangekondigd.

De vleeswarenindustrie concurreert onderling hevig en bezuinigt al jaren, vooral op zijn personeel. Wilma Daams, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘De mensen worden al jaren niet met respect behandeld. Zij moeten steeds meer geven en flexibeler werken, maar krijgen niks terug. Op alles wordt beknibbeld: van reiskosten tot ploegentoeslagen, steeds ten koste van de medewerkers. Dat is de reden dat de medewerkers nu staken. Behalve ietsje meer loon krijgen ze geen inhoudelijke verbeteringen van de cao. De werkgevers houden zich stil, dus laten de werknemers door stakingen van zich horen.’

FNV Voedingsindustrie heeft in een ultimatum diverse eisen neergelegd bij de werkgevers in de vleeswarenindustrie. De medewerkers eisen een loonsverhoging van 3 procent per 1 augustus 2017 en een verhoging van 2,5 procent per 1 augustus 2018. Ook zijn er voorstellen over pensioenpremies.

Omdat werkgevers zo fel zijn in hun concurrentiestrijd, is het juist van belang dat veel afspraken op dezelfde manier worden afgesproken in de cao en niet in aparte bedrijfsregelingen. Daams: ‘Dat geldt voor afspraken over ploegentoeslagen, maar ook over scholing, reiskosten en volledige doorbetaling van alle arbeidstijd die nodig is voor bijvoorbeeld hygiënemaatregelen en omkleden.’

Minder beleg op brood

De stakingen bij de fabrieken van Zwanenberg Food Group, Stegeman en Terbeke zijn onder andere op de locaties in Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen, Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer. Daardoor wordt er de komende tijd minder of helemaal geen beleg voor op brood gemaakt. De fabrieken maken onder andere ham, filet americain, diverse worstsoorten en andere vleeswaren. De cao Vleeswaren geldt voor 3.500 medewerkers.

 
Foto: Slagerij Gelderblom