Het seizoen 2013-2014 zal de geschiedenisboeken ingaanvanwege de ongekende spanning aan de staart van de ranglijst. Toch moet het na zaterdagavond wel heel vreemd lopen wanneer er in augustus niet opnieuw Eredivisievoetbal gespeeld wordt in De Adelaarshorst.

De klinkende 1-2 overwinning bij Heracles bracht directe handhaving een stuk dichterbij voor Go Ahead Eagles. “Mathematisch zijn we ernog niet helemaal, maar ik denk dat we ons hier hebben veilig gespeeld”,oordeelde een trotse Foeke Booy na de eerste uitzege in competitieverband van 2014. De ontlading na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Dennis Higler vertoonde opmerkelijke gelijkenissen met de extatische taferelen die zich op 26 mei 2013 in Volendam voltrokken. Betrof het op die voor Go Ahead Eagles historische zondagmiddag aan de boorden van het IJsselmeer een spontane uitbarsting van vreugde toen de club na een absentie van zeventien jaar terugkeerde op het hoogste niveau, zaterdagavond kort na half elf stormde een meute dolenthousiaste spelers in roodgele tenues richting een al evenuitzinnige menigte in het uitvak van het Polman Stadion om alvast gezamenlijk een voorschot te nemen op het aanstaande behoud van het Eredivisieschap.

Wat geen enkele kenner voor aanvang van het huidige voetbaljaar voor mogelijk had gehouden, daartoe zette Go Ahead Eagles zaterdag de waarschijnlijk beslissende stap. Het blijft niet alleen gevrijwaard van rechtstreekse degradatie, het lijkt nu zelfs de nacompetitie te ontlopen. Drie dagen na de fortuinlijke 2-1 overwinning in eigen huis op NAC, lieten de boys van Booy op het Almelose kunstgras niets aan het toeval over. En dat moest uiteraard gevierd worden met de ’twaalfde man’, die de ploeg al een heel seizoen voorbeeldig door de Eredivisie begeleidt.

Een geduldig spelend Go Ahead Eagles stelde na de hervatting orde op zaken en maakte de in de eerste helft opgelopen achterstand ongedaan.Heracles had in de 36e minuut een voorsprong genomen. Na zwak uitverdedigen van de Eagles-defensie joeg Rosheuvel de bal namens de thuisploeg in de touwen. “Ik moest wel even knipperen met de ogen dat we in de rust met 1-0 achterstonden. Wij hadden zeker vijf kansen en de enige mogelijkheid die zij krijgen, gaat er meteen in. Maar goed, je weet dat erkansen gaan komen. Eens gaat er toch eentje in”, keek Foeke Booy langs de zijlijn tevreden toe hoe zijn pupillen vol overtuiging de eerste overwinning opvreemde bodem veiligstelden sinds de 1-4 bij Roda JC op de dertiende speeldag.