Raalte- Vanavond werd bekend dat Jumbo het grootste deel van de werkzaamheden in de distributiecentra in Raalte beëindigt. Het distributiecentrum (DC) aan de Almelosestraat gaat dicht en het andere DC wordt omgebouwd tot diepvrieslocatie voor heel Jumbo. Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dit gaat zo’n 250 werknemers heel hard raken. Interne herplaatsing betekent een enorme reistijd, omdat het werk voornamelijk in de DC’s van Elst en Beilen is. Dat zal voor velen geen optie zijn dus dan dreigt feitelijk ontslag.”

Sinds de overname van C1000 door Jumbo verwachtte FNV Bondgenoten al dit soort ingrijpende reorganisaties. De rekening van de overname wordt volgens de bond opnieuw bij de werknemers neergelegd. “Wederom een verlies van een groot aantal banen, bovenop de kantoorbanen die twee jaar geleden verloren gingen”, aldus Van der Ploeg. “Het vertrouwen in de toekomst loopt hiermee een flinke deuk op. De onzekerheid van werknemers over hun werk en inkomen zal alleen nog maar toenemen.”

Hoewel er een goed sociaal plan ligt dat tot eind 2016 geldt, wil de vakbond aanvullende afspraken maken die leiden tot maximaal behoud van werk voor de huidige werknemers. Van der Ploeg: “Eind 2015 komen er 40 banen bij in de diepvries van het DC Raalte, de tussenliggende tijd moet volgens mij te overbruggen zijn.” De bond denkt daarnaast aan collectief, door Jumbo geregeld vervoer om het woon-werkverkeer voor werknemers te versoepelen.

Op maandag 8 september overlegt FNV Bondgenoten met Jumbo over de opvang van de gevolgen van de sluiting van DC Raalte.

(bron: FNV)