Deventer- Vorig jaar zijn in de gemeente Deventer 184 vluchtelingen met een verblijfsvergunning  permanent gehuisvest. Dit jaar komen er nog eens 116 bij. Daarnaast worden 650 asielzoekers tijdelijk opgevangen.

Op 11 februari om 20.00 uur vertellen de Bosnische ex-vluchteling Samir Maglajlic, Haiko Meijer van het bekende Groningse architectenbureau Onix NL en Eelco van Dam (COA) over hun visie op huisvesting voor asielzoekers en statushouders. Wethouder Jan Jaap Kolkman sluit de avond af. De lezing vindt plaats in Architectuurcentrum Rondeel, aan de Stromarkt 18c en wordt aangeboden in het kader van de expositie OnderDAK – sociale woningbouw  in Deventer.

Eén van de zaken die wij als architectuurcentrum in het kader van de tentoonstelling willen uitlichten is de huisvestingsopgave voor asielzoekers en vergunninghouders. Door oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika is  een stroom  vluchtelingen naar ons toe gekomen waar op zeer korte termijn goede huisvesting voor moet worden gevonden. Overal in Nederland worden op dit moment asielzoekerscentra opgericht en wordt er gezocht naar woonruimte om mensen met een verblijfsvergunning onder te brengen.

De drie sprekers belichten het onderwerp ieder vanuit hun eigen invalshoek.

 · Samir Maglajlic is tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië als vluchteling naar Nederland gekomen. Recent heeft hij een boek uitgebracht waarin hij zijn levensverhaal vertelt. Het boek “Nederland door de ogen van een vluchteling” is inmiddels uitverkocht en gaat binnenkort in herdruk. Samir Maglajlic deelt zijn persoonlijke ervaringen als vluchteling in Nederland met het publiek.

· Eelco van Dam is senior beleidsmedewerker vastgoed en strategie van het COA. Hij zal een toelichting geven op de opgaven waar het COA voor staat. Mogelijk dat hij hierbij ook  inzoomt op de situatie in de Gemeente Deventer. Deventer biedt in het AZC Schalkhaar tijdelijke opvang aan 550 asielzoekers. Door de grote toestroom aan asielzoekers is de capaciteit tijdelijk verhoogd naar 650 plekken.

· Haiko Meijer van architectenbureau Onix NL uit Groningen. Onix NL ontwikkelde de ‘Cubestee’, een houten woonkubus van 6x6x6 meter, die universeel en wereldwijd kan worden ingezet om aan de grote vraag naar betaalbare woningen te voldoen. De Cubestee is compact, ecologisch, goedkoop, duurzaam, uitbreidbaar en grotendeels zelfbouwbaar – een dubbel hoog huis dat je kunt doorontwikkelen door er zelf vloeren en muren in te timmeren of de indeling te veranderen. De Cubestee is zelfs schakel- en stapelbaar.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18C, Deventer

Kijk op www.rondeeldeventer.nl voor meer informatie.

Cubestee680

_________________________________________________________________________________________

Foto: Cubestee – compact en betaalbaar zelfbouwhuis ontworpen door Haiko Meijer, architectenbureau Onix NL, Groningen