Deventer – Het klimaat wordt grilliger, hoosbuien komen vaker voor en de riolering kan al dat water niet verwerken, waardoor er soms wateroverlast optreedt. De gemeente Deventer zet daarom in op klimaatadaptatie en daarvoor is er veel mogelijk. De Ulebelt gaat met dit onderwerp aan de slag.

Als het betegelde oppervlak in de tuin wordt verkleind, kan regenwater in de bodem infiltreren. Een manier daarvoor is “Tegels eruit, tuin erin”. Het is voor de stad beter om tuinen zoveel mogelijk te vergroenen. Bovendien biedt het voor bewoners directe voordelen: een groene tuin is koeler in de zomer, geeft meer ruimte voor vogels, bloemen en vlinders en heeft een positief effect op de gezondheid van bewoners én de waarde van het huis en de buurt.

Een andere maatregel is het afkoppelen van het dakoppervlak. Inwoners en bedrijven kunnen het regenwater van hun dak opvangen en in hun eigen bodem laten infiltreren. Hiervoor kunnen zij subsidie krijgen van de gemeente.

De gemeente heeft opdracht gegeven aan de Ulebelt om met bewoners van de wijk Colmschate Zuid dit onderwerp op te pakken. De Ulebelt is op donderdag 12 november aanwezig op de warenmarkt in Colmschate om met bewoners hierover in gesprek te gaan. Woont u in Colmschate en heeft u belangstelling om ook uw tuin te vergroenen? Wilt u weten wat er mogelijk is? Kom naar de warenmarkt, of neem contact op met de projectmanager van de Ulebelt, Estella Franssen, via e.franssen@ulebelt.nl