Deventer-De gemeente Deventer wil Fairtrade Gemeente worden. Daarom sluit de gemeente aan bij een Deventer werkgroep die fairtrade stimuleert. Dat betekent dat de gemeente zich uitspreekt voor fairtrade, het onderwerp op de agenda zet en nadrukkelijker verwerkt in haar beleid. Eind oktober hoopt de werkgroep de titel Fairtrade Gemeente binnen te halen.

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en gemeente samen voor meer eerlijke handel met ontwikkelingslanden. Zo krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijk salaris. De Werkgroep Deventer Fairtrade Gemeente, met leden van het MKB, wereldwinkels en maatschappelijke organisaties, stimuleert en verkoopt fairtrade producten en vraagt lokaal de aandacht voor eerlijke handel.

Titel Fairtrade Gemeente binnenhalen

Om Fairtrade Gemeente te worden is het nodig dat gemeente bij het initiatief van de werkgroep aansluit. Dat doet het college van burgemeester en wethouders van harte. Een onafhankelijke jury toetst vervolgens of Deventer voldoet aan alle criteria en zich Fairtrade Gemeente mag noemen. De werkgroep hoopt de titel eind oktober tijdens de Fairtrade week binnen te halen.

Stimulans eerlijke handel

Nu koopt de gemeente al 100% fairtrade koffie, thee en cacao in. Er worden straks ook fairtrade producten gebruikt door de catering in het Stadhuiskwartier. Eerlijke handel krijgt een nog nadrukkelijker positie in bijvoorbeeld het inkoop- en aanbestedingsbeleid en de inkooptoolkit. Zo gaat de gemeente vaker fairtrade producten aanschaffen.