Deventer – Na de sluiting van coffeeshop Maya vorig jaar, heeft burgemeester Andries Heidema besloten nog niet te starten met de procedure voor een vergunning voor een 5e coffeeshop. De gemeente kijkt of een aanbod van 4 coffeeshops toereikend is. Nu zijn er nog 5 toegestaan in Deventer.

wiet

Geen noodzaak

De gemeente heeft hierover gesproken met de exploitanten van de huidige coffeeshops, politie en het Openbaar Ministerie. Die zien geen noodzaak voor een 5e coffeeshop.

Uit de gesprekken blijkt onder meer dat jongeren later beginnen met het gebruik van wiet en cannabis. Dit komt onder andere door het rook- en alcoholverbod voor  jongeren onder de 18 en door goede voorlichting. Ook heeft het sluiten van coffeeshop Maya niet geleid tot extra overlast bij de andere coffeeshops.

Er lijkt geen maatschappelijke behoefte te bestaan aan een 5e coffeeshop, ook omdat de functie van een coffeeshop  meer verandert naar een afhaalpunt. Tactus verslavingszorg bevestigt dit beeld.

Het komende jaar volgt de gemeente hoe de huidige situatie zich ontwikkelt. In het voorjaar van 2016 wordt besloten of Deventer definitief terug gaat naar 4 coffeeshops.