Deventer- De Gemeente Deventer stopt met het zogeheten tienuurscriterium bij het beoordelen van aanvragen van persoonsgebonden budgetten (pgb). In plaats daarvan gaat de gemeente beschrijven wat gebruikelijke zorg is en dat meewegen bij de aanvraag van een pgb.

Tot nu toe vergoedde de gemeente zorg door ouders of bekenden niet als het om minder dan 10 uur per week gaat. Belangenvereniging Per Saldo zette vorige week vraagtekens bij deze regel. “Dat hebben we uitgezocht en ze hebben gelijk”, stelt wethouder Jan Jaap Kolkman. “We mogen die 10 uur niet als algemene grens stellen, dus daar stoppen we direct mee.”

Afwijzingen niet altijd ongegrond

Dat de regel nu wordt afgeschaft, betekent niet dat alle aanvragen op basis van het geringe aantal uren ten onrechte zijn afgewezen. Wethouder Robin Hartogh Heys: “Gemeenten hoeven gebruikelijke zorg niet te vergoeden. Een voorbeeld: Als ouders hun kind naar voetbal brengen, is dat zorg die je van ouders mag verwachten, ook als het kind ADHD heeft.”

De gemeente werkt nu nieuwe beleidsregels uit, zodat helder wordt waarvoor mensen een pgb informele zorg kunnen aanvragen.