Deventer- Ze zijn weer op Hollandse bodem: de 14 jarige Manon en haar docente Yvonne. Namens Cleantech Regio gingen zij dit jaar mee met de International Antarctic Expedition, georganiseerd door Stichting 2041 van Robert Swan. Pinguïns hebben ze zeker gezien – “We struikelden er bijna over”, roept Yvonne uit. Maar ze zagen ook een zeehond met een pinguïn op het menu, walvissen en als klap op de vuurpijl een potvis. “Op ons schip waren mensen die al dertig jaar in dit gebied varen, en nog nooit een potvis hebben mogen aanschouwen. Het was zó uniek en bijzonder om dit mee te maken, dit vergeet ik nooit meer!”

De 14-jarige Manon werd tijdens het duurzaamheidsevent Cleantech Tomorrow persoonlijk door Robert Swan geselecteerd om deel te nemen aan de expeditie. Een unieke kans die ze, ondanks haar jonge leeftijd, direct aangreep. “Ik wil vooral mee omdat ik er van overtuigd ben dat we een enorme slag moeten maken op het gebied van duurzaamheid, om te beginnen thuis en op school. Ik hoop mijn omgeving daar na de expeditie nog meer voor te inspireren.’’

Omringd door pinguïns

Antarctica heeft diepe indruk gemaakt: “Eenmaal aan land was ik sprakeloos. Zo mooi, zo schoon, zo stil. Het was prachtig. Er zijn geen woorden die omschrijven wat je voelt, wat je ziet of wat je hoort als je daar staat. We werden omringd door pinguïns, kleine lieve schattige leuke dieren. Pinguïns zijn geweldig. Ze zijn zo grappig. Zo schattig. Zo lomp.” Onvergetelijke momenten waren er meerdere malen. “Ik móest gewoon even een radslag doen. Op Antarctica. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze dat gedaan hebben? En ik heb gezwommen in zeewater onder het vriespunt. Heb zelfs een certificaat voor de Polar Plunge.” Vanwege haar jonge leeftijd ging de kampeernacht op de pool voor haar niet door. “In plaats daarvan hebben Yvonne en ik de nacht op het dek van het schip doorgebracht. Onder de sterren en in de sneeuw. Echt fantastisch.”

2041

Jaarlijks organiseert Robert Swan, oprichter van de Stichting 2041, een expeditie naar Antarctica. Zijn missie? Bouwen aan een netwerk van mensen die duurzaamheid in alle facetten omarmen en uitdragen in hun netwerk; familie, organisaties, netwerken en de wereld.

Think global, act local

Tijdens de reis kregen de deelnemers veel informatie over de geschiedenis van Stichting 2041, over leiderschap, over mogelijkheden om het opwarmen van de aarde uit te stellen en ook over de E-base in de VS. Dit is het klimaatneutrale onderzoeks- en communicatiecentrum dat poolreiziger en expeditieleider Robert Swan op Antarctica oprichtte. “De geschiedenis, geologie en natuur van Antarctica is door middel van presentaties uitgebreid aan bod gekomen. Ook kregen we presentaties over duurzaamheid bij bedrijven en een scholenproject in India,” vult Yvonne aan.

Cleantech Regio

Door maximaal in te zetten op schone technologie, koerst de regio Stedendriehoek op een duurzame economie en samenleving. Een schone toekomst, waarin energieneutraliteit speerpunt is. Cleantech Regio zet hier op in. Duurzame technologie is niet ingewikkeld of hoeft niet onbereikbaar te zijn. Zo laat de regio jongeren via hun opleiding kennismaken met het belang van cleantech ontwikkelingen. En ondernemers in de regio kunnen weer gebruik maken van de oplossingen die studenten bedenken door stageplaatsen, praktijkgericht onderzoek en deelname aan projecten te bieden.

Bron&foto: www.ettyhillesumlyceum.nl