Deventer- Pleeggezinnen van Pactum in Apeldoorn, Deventer, Ermelo, Nunspeet, Putten en Twello openen zaterdagmiddag 4 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur hun deuren voor het grote publiek. Dit gebeurt onder het motto ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’. De pleeggezinnen sluiten hiermee aan bij de landelijke campagne ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’, waarmee Pleegzorg Nederland de aandacht wil vestigen op het belang van pleegzorg en het schrijnend tekort aan pleegouders in ons land. Verder is het servicebureau pleegzorg van Pactum in Apeldoorn, Ruijs de Beerenbrouckstraat 2, op zaterdagmiddag 4 oktober van 14.00 tot 17.00 uur open om belangstellenden informatie te geven over pleegzorg.

Om geïnteresseerden warm te maken voor pleegzorg, zetten pleegouders zich graag in als ambassadeurs. Vanuit hun persoonlijke ervaringen en verhalen kunnen zij als geen ander schetsen wat het betekent om pleegouder te worden en pleegouder te zijn.
Tekort aan pleeggezinnen
De vraag naar pleegzorg overstijgt – nog steeds – het aanbod aan beschikbare pleeggezinnen. Ook sluit het aanbod van nieuwe pleeggezinnen niet altijd aan op de vraag van de kinderen die aangemeld worden voor pleegzorg. Pactum ziet een tekort aan pleeggezinnen voor kinderen vanaf 7 jaar en vooral voor pubers, voor zowel crisisplaatsingen als langdurige plaatsingen. Daarnaast is het bijna niet mogelijk plekken te vinden voor broertjes en/of zusjes samen. Nieuwe pleeggezinnen blijven dus hard nodig.
Een pleeggezin is een goed alternatief voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Vorig jaar hebben 21.606 kinderen voor korte of langere tijd gebruik gemaakt van pleegzorg dankzij de inzet van 16.065 pleeggezinnen. In de afgelopen tien jaar is het aantal kinderen dat gebruikmaakt van pleegzorg verdubbeld. Afgelopen jaar zijn 3.325 nieuwe pleegouders geaccepteerd. Dat is 9% meer dan in 2012. Door deelname aan de campagne ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’ hoopt Pactum, samen met Pleegzorg Nederland, de stijgende lijn verder voort te zetten.
Meer informatie leest u op www.pleegzorg.nl/ontdek-de-pleegouder-in-je-buurt. Hier vindt u bovendien een overzicht van alle gemeenten waar u een pleeggezin kunt bezoeken. Voor meer informatie over de actie ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’, om een afspraak te maken bij een van de pleeggezinnen, of om af te spreken voor een interview met een van de deelnemende pleeggezinnen van Pactum, kunt u contact opnemen met Paulien Welling: welling.p@pactum.org. U kunt haar ook bellen: (06) 24 13 51 54.

L2hvbWUvcGFjdHVtb3JnL2RvbWFpbnMvcGFjdHVtLm9yZy9wdWJsaWNfaHRtbC9keW5hbWljL21lZGlhLzIvaW1hZ2VzL25pZXV3cy9CdXR0b24gb250ZGVrIGRlIHBsZWVnb3VkZXIgaW4gamUgYnV1cnQgaW4ganBnLmpwZzQwMF80MDBf