Deventer- Zonder grootste aankondiging is de oude Coberco melkfabriek aan de Harderwijkerstraat met de grond gelijk gemaakt. Nou ja, bijna dan! Een van onze redacteuren kwam langs de fabriek, op weg naar de kringloop, en zag dat er nog een klein deel overeind staat.

De Coberco fabriek, hoe zat dat ook alweer?
In 1947 wordt in Deventer Coöperatieve Melkcentrale Deventer opgericht. Deze gaat in 1965 als condensfabriek op in de Coberco. De Coberco (de Coöperatieve Condensfabriek ‘Gelderland-Overijssel) was een coöperatieve vereniging die werkt in de provincies Gelderland en Overijssel en een dertigtal fabrieken omvat. Het Coberco-fabricage-programma omvat o.a. condens, melkpoeder, boter, kaas, melkproducten en frisdranken in gespecialiseerde bedrijven.

Aan de Harderwijkstraat wordt in 1954 een speciale fabriek gebouwd voor gecondenseerde (ingedikte) melk in blik, bestemd voor de export, de Condensfabriek. De melk kon per tankauto of per schip aangevoerd worden. Thomassen & Drijver leverde de blikjes. Later ging de fabriek deel uitmaken van de Coberco. In 1996 sloot de fabriek zijn deuren. In eind jaren ’60 is uit de coöperatieve bedrijven Comego te Zutphen, de Berkelstroom te Lochem en de Condensfabriek te Deventer de Coberco ontstaan. (Bron: Herinner je Deventer)

 

Hoe zag de melkfabriek er uit tijdens de leegstand?
Dennis Versluis is eind 2018 nog in de oude melkfabriek geweest. Uit het filmpje is af te leiden dat er heel wat mensen hebben rondgehangen. Ook trof Dennis nog een camper aan en een leeg gestripte auto welke op de kop lag. Een linkje naar de YouTube video (linkje YouTube)

Research Center Friesland Campina
Tot juni 2010 was Friesland Campina nog gevestigd op het terrein. Naast de oude melkfabriek staat een kantoorcomplex met researchcenter. De 90 medewerkers zijn in 2010 overgeplaatst naar Wageningen. Sindsdien staat het pand (deels) leeg. Tussen 2010 en heden is het kantoorcomplex op basis van Anti-Kraak in gebruik. Het pand staat te koop op Funda voor ruim 1,2 miljoen euro.

Foto: Funda

 

 

 

 

© CentraalDeventer 2019, op dit artikel rust copyright.