Deventer – Dit jaar vindt de 20e editie van het festival Deventer Op Stelten plaats: van vrijdagavond 8 t/m zondagmiddag 10 juli, met een grote openingsvoorstelling op donderdagavond 7 juli. Op monumentale pleinen, in parken en op kleinere locaties zijn voorstellingen te zien uit Frankrijk, Engeland, Italië, Duitsland, Israël, Spanje en Nederland. De toegang is gratis. Voor slechts een enkele voorstelling zijn tickets nodig.

Deventer Op Stelten: het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland

Tijdens het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer en locaties in en rondom het centrum.

Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. In 2014 is ‘Deventer Op Stelten’ uitgeroepen tot Beste Publieksevenement van Nederland. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland.

Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties.

‘Deventer Op Stelten’ vindt jaarlijks plaats in juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers beleefd als bijzonder, feestelijk en hoogstaand cultureel festival.

Het festival wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Van Lange Fonds, hoofdsponsoren Smurfit Kappa en Grolsch, voorstellingssponsoren DJM, KPN,  Park Gooijland, Tauw, Witteveen+Bos, Wolters bv, Van Wijnen, Centrumgarage en Nieuwenhuis Keukens, bijdragen van horeca en ambulante handel en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

20e editie – XX
De 20e editie van ‘Deventer Op Stelten’ wordt op donderdagavond 7 juli geopend met een speciale, grootschalige voorstelling op het Grote Kerkhof. In samenwerking met het Franse gezelschap Transe Express en de productie ‘Mù’ wordt een magisch en surrealistisch spektakel gebracht, hoog in de lucht, met gebruik van een grote kraan, ruim 15 acteurs en muzikanten, 40 jongeren en amateurspelers, een gigantische muziekdoos met live-muziek, fantasievolle karakters en onderwaterfiguren.

Deze voorstelling voor ruim 5.000 toeschouwers is ook te zien op vrijdagavond 8 juli en zaterdagavond 9 juli. Op zaterdagmiddag 9 juli is er een korte, openbare repetitie met een toelichting door Transe Express.

De voorstelling is onderdeel van het project ‘XX’ in het kader van de 20e (XX) editie van ‘Deventer Op Stelten’ en mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het Van Lange Fonds. Doel van dit project is het verbinden van jonge amateurspelers aan professionals en het verder verbreden van de kwaliteit en dynamiek van het festival.

Hoogtepunten 
Andere hoogtepunten dit jaar zijn onder meer Teatro dei Venti, Compagnie N°8, Cirque Inextrémiste en Compagnie des Quidams.

De Beestenmarkt is speellocatie voor Teatro dei Venti (Italië) met de Nederlandse première van ‘Simurgh’, waarin acht steltenacteurs en twee muzikanten een magische voorstelling creëren over een mythe uit het Midden-Oosten. ‘Simurgh’ is een droom, een visioen, die opkomt en weer verdwijnt voor de ogen van het publiek. Het steltenwerk van de spelers is indrukwekkend, de muziek live en het geheel meeslepend.

Compagnie N°8 (Frankrijk) laat in ‘Garden Party’ de Franse bourgeoisie van een hele andere kant zien. De voorstelling begint ogenschijnlijk als een vredig en mooi tafereel, maar ontaard al snel tot een ongetemde en poëtische slapstick over het menselijk gedrag. Een absurdistische voorstelling over sociale rituelen, normen en waarden, de elite en etiquette, egoïsme en wanhoop. Toptheater door acht acteurs, te zien in het Worpplantsoen.

In de Deventer Schouwburg is Cirque Inextrémiste (Frankrijk) te zien met het spectaculaire ‘Extension’, waarin een kleine graafmachine één van de hoofdrollen speelt, naast bouwmaterialen als gasflessen en steigerplanken. Daarmee knutselt dit drietal een circustheatervoorstelling vol (lucht)acrobatiek in elkaar die je voor altijd anders naar een bouwplaats zal laten kijken.
‘Extension’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 10,- p.p.), is 4 keer te zien (8 juli 21.00 uur, 9 juli 15.00 en 21.00 uur, 10 juli 15.00 uur) en duurt 1 uur. Ticketverkoop via www.deventerschouwburg.nl (vanaf 23 mei). Dus koop uw ticket op tijd, want vol is vol!

Compagnie des Quidams (Frankrijk) komt naar Deventer met ‘FierS à Cheval’, waarin 9 acteurs transformeren in indrukwekkende, witte paarden van 3,5 meter hoog. Ze galopperen, dansen en hinniken tussen het publiek en nemen de bezoekers mee in een poëtische en dromerige parade. Te zien op de Brink en in een speciale versie in de Lebuinuskerk.

Feestelijk buitentheater
Op de Brink en in de winkelstraten zijn verder tal van kleinere acts te zien, waaronderClose-Act (Nederland) met drie grote gevleugelde creaties op stelten in ‘Birdmen’, Teatro Pavana (Nederland) met acht Spaanse danseressen op stelten in ‘Danzanti’, Adam Read(Duitsland) met de rondtrekkende solo-act ‘Parasomnia’ en Compagnie Mobil (Nederland) met de voorstelling ‘Despoot’ rondom een interactief loopmachinebeest gebaseerd op de strandbeesten van Theo Jansen.

Niet alleen het festival, maar ook Théâtre du Vertige (Frankrijk) bestaat dit jaar 20 jaar. Om dat te vieren komt dit gezelschap naar Deventer voor een reprise van ‘Les Bouffons Volants’: een vrolijke act met een steltenacteur en twee rondrijdende vliegeniers.

Verder brengt Klown Konzept (Frankrijk/Angers) een ‘hommage aan 20 jaar Deventer Op Stelten’ waarbij de interactie tussen ‘Le Klown’ en het festivalpubliek wordt vastgelegd.

Daarnaast is er een reprise van Compagnie Une de Plus (Frankrijk). Hun voorstelling ‘Trois’ was al eerder in Deventer te zien. Speciaal voor de 20e editie spelen ze deze intieme en pure voorstelling in de Bergkerk. Une de Plus brengt poppenspel, dans, mime, stelten en maskers samen in een poëtisch en fragiel universum, met twee levensgrote marionetten en een kleine marionet die zijn eerste onbeholpen stapjes in het leven zet.

Nieuwe speellocaties
Met het nieuwe Stadhuiskwartier heeft het festival er een speellocatie bijgekregen: de Burgemeestershof. Op deze prachtige locatie speelt Ockham’s Razor (Engeland) hun korte voorstelling ‘Tower and Pole’, een bijzonder dansduet in en rondom een hoge, doorzichtige, plastic tube.

Een andere nieuwe speellocatie dit jaar is de Bolwerksmolen, waar buiten de première van de kermisopera ‘Paard Brandweerwagen & Kikker’ (4+) te zien is. Deze muziektheatervoorstelling, met zowel professionals als amateurs, speelt zich af op en rond een vervallen draaimolen en is een coproductie van het Kameroperahuis (Zwolle), het Theaterschip (Deventer) en het Nationaal Jeugd Orkest.

Dans la rue
In 2014 nam het festival het initiatief tot extra aandacht voor ‘dans’ in de programmering. In 2016 zetten we deze ambitie voort met twee internationale topproducties, beide te zien bij de Boreel. Op het Boreelplein brengt Compagnie Dyptik (Frankrijk) de Nederlandse première van ‘D-Construction’: een eigentijdse en energieke dansvoorstelling door zeven hiphop-dansers van verschillende nationaliteiten over identiteit. De voorstelling toont de dynamiek van de massa op het individu en de kracht van bewegingen op lichaam en geest. De straat is het podium, de metalen constructie fungeert als speeltuin of gevangenis, beschermd of onbeschermd. In de Boreeltuin speeltSharon Fridman (Israël/Spanje) de voorstelling ‘Hasta Donde?’: een indrukwekkende en fysieke dansvoorstelling met een intens samenspel van twee mannelijke dansers die elkaar soms ondersteunen en dan weer tegenwerken en afstoten.

Absurdistisch buitentheater
De Nederlandse theatergroep De Jongens speelt op de Nieuwe Markt de tragikomische voorstelling ‘Passiefisten’. Hierin besluiten doorsnee burgers om niet langer passief toe te kijken, maar actie te voeren tegen onrechtvaardigheid. Hun gebrek aan militant talent heeft echter onbedoelde, onomkeerbare gevolgen. Voorstellingen van De Jongens kenmerken zich door een concrete, toegankelijke beeldtaal, absurdistische humor en slapstick.

Op het Klooster is Sacékripa (Frankrijk) te zien met ‘Vu’: een kleine voorstelling door één speler, zonder tekst, met een zeer sterke mimiek. Een man zit aan een tafeltje, en stapelt, verlegt, bouwt en verzet onder meer kopjes, lepeltjes en een waterkoker op een griezelig, precieze manier. Absurdistisch, visueel theater dat boeiend én komisch is van begin tot eind.

Op het Lamme van Dieseplein is ‘The Perky & Fiddle Show’ te zien, waarin twee tuinkabouters verlangen naar een wild, sexy en opwindend leven en de wijde wereld intrekken.

En op het Broederenplein zoek acteur Gerard O (Nederland) contact met een sky-dancer (een soort inflatable) en daagt hem uit. Humor, onhandigheid en eenzaamheid ten top.

Hoogtevrees
Even een break nodig van het buitentheater? Kom dan naar muziekfestival ‘Hoogtevrees’ in het hart van het Worpplantsoen. Lekker luieren in het gras, genieten van heel veel bands, dj’s, een hapje en een drankje. Op het programma dit jaar onder meer The Hackensaw Boys, Tjing Tjing (Roosbeef & Andre Manuel), Eriksson Delcroix, Los Pirañas, Tiny Legs Tim, Henhouse Prowlers, Jessica Lee Wilkes en Donnerwetter.
‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.

In de kleine zaal van de Schouwburg is een expositie te zien van alle bijzondere projecten die het festival de afgelopen vijf jaar in samenwerking met het Deventer kartonbedrijfSmurft Kappa heeft gerealiseerd: van kartonnen bedden tot trommelmuren van karton, van kartonnen decorstukken uit de voorstelling de Tuin der Lusten tot een grote kartonnen giraffe en filmprojecties op karton.
Bovendien zal stadscamping de Worp tijdelijk worden uitgebreid met 150 kartonnen tenten in samenwerking met Smurfit Kappa. Meer informatie over reserveren volgt.

Verblijf tijdens festival
Daarnaast zijn er speciaal voor het festival diverse meerdaagse verblijfsarrangementen in Salland samengesteld in samenwerking met Salland Marketing. Meer informatie op www.ikganaardeventer.nl

In de Grote of Lebuinuskerk is dit jaar drie dagen een speciaal festivalterras in de kerk met catering voor publiek. Er zijn gerechtjes met streek- en fairtradeproducten verkrijgbaar.
En in het Burgerweeshuis is drie dagen lang een speciaal festivalcafé met een sfeervolle festivaltuin voor een hapje en drankje en een (nachtelijk) danscafé. Toegankelijk voor publiek, artiesten en festivalmedewerkers.