*UPDATE* Maandagochtend 21 januari 2013 is op de slooplocatie aan het Burseplein door een gespecialiseerd bedrijf gemeten of er radioactieve straling aanwezig was. Vorige week was in schrootmateriaal van de toneeltoren radioactieve straling gemeten. Uit de metingen is gebleken dat er in de oude schouwburg een te hoge radioactieve straling is, afkomstig van de nog aanwezige branddeuren en isolatiemateriaal van enkele leidingen in het pand. Deze materialen kunnen naar verwachting woensdag of donderdag onder specialistische begeleiding worden verwijderd.

De materialen worden dezelfde dag afgevoerd. Nadat de materialen afgevoerd zijn, worden de sloopwerkzaamheden hervat. Om de branddeuren te kunnen verwijderen is het nodig dat er de komende dagen enkele werkzaamheden verricht worden op het sloopterrein.

Straling veroorzaak door isolatiemateriaal

Vorige week zijn de sloopwerkzaamheden van de toneeltoren van de oude schouwburg uit voorzorg stilgelegd toen bleek dat er in een afgevoerde container materialen zaten die teveel radioactieve straling veroorzaakten. De straling bleek veroorzaakt te worden door een aantal branddeuren. Het isolatiemateriaal in deze deuren veroorzaakt de straling die te hoog is volgens de huidige normen.

Planning

Wanneer de sloopwerkzaamheden weer starten zal er verder gegaan worden met de sloop van de toneeltoren. Er wordt gesloopt tot het punt waar zich nog asbestkokers aan het plafond bevinden. Deze asbest moet nog gesaneerd te worden. Omdat de asbest niet goed bereikbaar was tijdens de sanering in 2012 moest eerst een gedeelte van het gebouw gesloopt worden. Nu is de locatie wel goed bereikbaar voor een veilige sanering.

**eerder artikel** Deventer- Bij de sloop van de oude schouwburg in Deventer is gisteren radioactieve straling aangetroffen. Alle sloopactiviteiten liggen stil. Volgens een woordvoerder van de gemeente Deventer is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Saillant detail: Rondom de oude schouwburg hangen geen waarschuwingsborden en-/of linten dat er radioactieve straling is aangetroffen.

De radioactieve straling is gemeten in de toneeltoren van de oude schouwburg. Waarschijnlijk komt de straling van onderdelen die destijds werden gebruikt tijdens de bouw van de oude schouwburg in 1954. Destijds werden deze onderdelen gebruikt, nu zijn de eisen veel strenger

Er volgen nog onderzoeken of er nog steeds radioactieve straling vrijkomt. Verschillende onderdelen in de schouwburg worden gemeten op radioactieve straling. Mochten er geen onderdelen met radioactieve straling meer aanwezig zijn, dan worden de sloopactiviteiten hervat.

DSCF2604 DSCF2602 DSCF2599 DSCF2593