Deventer – Leerlingen van Interconfessionele Basisschool WereldWijzer uit Deventer zijn in het zonnetje gezet. Zij zamelden maar liefst 3.270 oude apparaten in. Daarmee wonnen zij de E-waste Race in Deventer en werden 2e van de regio.

De leerlingen werden verrast met taart en krijgen, wanneer het klaar is in 2020, een excursie naar het nieuwe Recycleplein in Deventer.

Met stekker, accu of batterij

Wethouder Carlo Verhaar gaf 4 weken geleden het startsein voor de wedstrijd. De leerlingen kregen les over het scheiden en recyclen van E-waste of E-goed (alles met stekker, accu of batterij). Leerlingen zijn vervolgens enthousiast aan de slag gegaan om oude apparaten bij buurtbewoners op te halen. Met succes, want ze haalden ruim 3.000 oude mobieltjes, waterkokers, elektrische tandenborstels en andere apparaten op. In totaal deden 5 Deventer scholen mee aan deze regionale race en zamelden zij samen 11.831 apparaten in.

Apart inleveren

De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het scheiden van elektrische en elektronische apparaten. In Nederland wordt tweederde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat de apparaten niet apart worden ingeleverd.

Hergebruik

Buurtbewoners konden de afgelopen 4 weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren de apparaten aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: de materialen ervan worden opnieuw gebruikt. De wedstrijd was een samenwerking tussen E-Waste Race, Weee Nederland en Circulus-Berkel.