Deventer- Het Deventer Ziekenhuis, Telenatal en Mediq Medisource slaan de handen ineen om zwangeren met een medische indicatie in regio Deventer,  thuis zelf een CTG-scan te kunnen laten maken. Een CTG thuis maken, bespaart deze zwangere vrouwen een ziekenhuisopname of frequente poliklinische bezoeken. Dit scheelt niet alleen tijd, maar is ook fijn, omdat de ervaring leert dat zwangere vrouwen liever in de thuisomgeving zijn en ze natuurlijk steeds minder mobiel zijn, naarmate de zwangerschap vordert. Daarnaast worden aanzienlijke kosten bespaart, omdat een zwangere niet in het ziekenhuis hoeft te verblijven.

Het maken van een dagelijkse CTG gebeurde tot voor kort uitsluitend in het ziekenhuis. Een CTG registreert de hartslag van het kind en de weeënactiviteit van de baarmoeder. Nu kan een vrouw in verwachting dit zelf thuis doen, met de zekerheid dat de behandelend arts op afstand meekijkt. In Nederland gaat het om circa 40.000 zwangere vrouwen per jaar die hiervoor in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die zwanger zijn van een baby met een groeiachterstand of vrouwen waarbij de vliezen vroegtijdig zijn gebroken.

Alleen op voorschrift van de arts krijgt de zwangere vrouw een Sense4baby mee, een klein mobiel CTG-apparaat van Telenatal. Een verpleegkundige van Mediq Medisource legt thuis uit hoe de zwangere eenvoudig zelf de scan kan maken. Op een tablet zie je de hartslag van de baby en de moeder en of de moeder weeën heeft. De gynaecoloog analyseert deze gegevens in het ziekenhuis en neemt contact op.

Het is de eerste samenwerking tussen Telenatal en Mediq Medisource. Mediq Medisource is gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten bij het gebruik van medische apparatuur thuis en het toedienen van geneesmiddelen via een infuus.

Mediq Medisource is onderdeel van Mediq, een internationale speler in de zorg. Telenatal is gespecialiseerd in apparatuur voor de thuisbewaking van zwangeren met een medische indicatie en is exclusief leverancier van de Sense4Baby.