Deventer/Zwolle- Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft werkstraffen geëist tegen een 27-jarige man en een 22-jarige vrouw uit Deventer. Ze worden verdacht van oplichting via websites.

 

De twee, broer en zus, boden in 2011 en 2012 via websites van onder andere tweedehands spullen diverse goederen te koop aan. In de meeste gevallen betrof het elektronische apparatuur zoals tablets en smartphones. De mensen die het product kochten maakten geld over naar een rekening van de twee, maar kregen het artikel nooit geleverd. Ze gebruikten in de onderhandelingsprocedure valse namen, verschillende adressen en er werden speciale e-mailadressen aangemaakt en gebruikt.

De zaak kwam aan het rollen door aangiftes waarbij de werkwijze van de oplichting vaak overeen kwam. Er zijn ruim honderd aangiftes tegen de verdachten binnengekomen en ruim 60 mensen hebben een vordering benadeelde partij ingediend om zo hun geld terug te krijgen. Tijdens het omvangrijke onderzoek is er huiszoeking gedaan bij de twee verdachten. Daarbij is de administratie in beslag genomen en is er bij de man een vuurwapen aangetroffen.

De officier van justitie  eist 240 uur werkstraf en 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 27 jarige man en 60 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf tegen de 22 jarige vrouw. Deze oplichtingspraktijken ondermijnen het vertrouwen in de particuliere handel via internet, aldus de officier.

De officier van justitie heeft ook toewijzing gevraagd voor de vorderingen benadeelde partij van de slachtoffers en een ontnemingsvordering (ruim € 19.000,- voor de man en ruim € 7.000,- voor de vrouw).

Voor een derde verdachte, een 23 jarige vrouw uit Almere, is vrijspraak gevraagd wegens onduidelijkheid over haar rol. Haar werd witwassen ten laste gelegd, omdat zij zou profiteren van het geld dat via oplichting verkregen is.

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle doet over veertien dagen uitspraak.