Deventer- Vandaag, tijdens nationale Burendag, gaat een groep van wel veertig bewoners van de Vogelslag en Wielewaal aan het werk in hun eigen wijk, om die klimaatbestendiger te maken. De Ulebelt helpt hen hierbij.

Klimaatverandering is de oorzaak van grilliger weer, met heftige stortbuien en lange periodes van droogte en hitte. Dat hebben we afgelopen zomer ook weer gezien. Bewoners kunnen die gevolgen opvangen, door hun tuin en leefomgeving anders in te richten. In Colmschate gaat een compleet woonblok hiermee gezamenlijk aan de slag, met financiƫle ondersteuning van de gemeente, WijDeventer en waterschap Drents Overijsselse Delta, en hulp bij ontwerp en uitvoering van de Ulebelt.

De bewoners gaan een aantal daken van schuren en carports vergroenen met sedummatten en compostdaken. Ze halen tegels weg en leggen geveltuintjes aan. Bovendien gaan ze de regenpijpen van hun daken afkoppelen van het riool en hun tuin herinrichten om dat regenwater in de eigen tuin te laten infiltreren. Ook zetten ze zich gezamenlijk in voor hun buurt: gemeenteperken op de parkeerplaats worden heringericht met vlinderstruiken en er gaan 1000 bloembollen de grond in.

De buurt draagt hiermee niet alleen bij aan klimaatadaptatie, maar ook aan een mooiere en groenere wijk, met meer biodiversiteit, meer vogels en vlinders en minder hittestress. De buurtbewoners hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor andere wijken in Deventer.

Afbeeldingsresultaat voor sedummatten dak