Deventer-De tarieven voor parkeren in de gemeentelijke parkeergarages gaan in 2014 niet omhoog. Automobilisten hebben daarnaast meer keus in tarieven, dankzij een tarief van 1,30 euro per uur aan de rand van de binnenstad. De parkeertijd voor parkeren op straat wordt verlengd tot 22.00 uur. Zo wil het college stimuleren dat er minder op straat en meer in garages wordt geparkeerd.

Deze wijzigingen zijn onderdeel van het parkeerbeleidsplan.

De betaald parkeertijden op straat en in de gemeentelijke garages zijn voortaan gelijk. Na 1 januari betalen automobilisten tot 22.00 uur parkeergeld voor een plek op straat in de binnenstad. Voorheen was dit tot 20.00 uur.

Parkeergarage aantrekkelijker

Door de parkeerduur op straat te verlengen en gelijk te trekken met de tijden in de garages, maakt de gemeente het aantrekkelijker om in een garage te parkeren. Dit draagt bij aan een autoluwe binnenstad. De binnenstad blijft goed bereikbaar, maar de parkeerder is goedkoper uit in een garage of aan de rand van de binnenstad. De gemeente beheert 3 garages:

  • Noordenbergpoortgarage
  • Leeuwenbruggarage
  • Wilhelminabruggarage

In deze garages is het tarief € 1,60 per uur of € 10 per dag.

Parkeervergunningen

De controle op regels voor parkeervergunningen wordt aangescherpt. Bewoners die de auto op eigen terrein kunnen parkeren hebben geen recht op een parkeervergunning. De regels voor bedrijven met parkeervergunningen worden scherper gecontroleerd. Nu gebruiken bedrijven parkeervergunningen voor woon-werkverkeer, daar zijn ze niet voor bedoeld. De auto moet echt nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Elk bedrijf of werknemer kan wel een jaarkaart aanvragen of een abonnement voor een parkeergarage.

Tarieven parkeren op straat

De raad heeft eerder tijdens de begroting de nieuwe parkeertarieven op straat vastgesteld. Op straat parkeren in de binnenstad kost 2,50 euro per uur. Aan de rand van de binnenstad is het uurtarief 1,30 euro.

Begin 2013 is het parkeerbeleidsplan vastgesteld. In het plan staan maatregelen die de komende jaren doorgevoerd worden om de ambities voor een autoluwe en bereikbare binnenstad te behalen.

(www.deventer.nl)