Deventer- Go Ahead Eagles gaat niet in beroep tegen het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. Dit betekent dat de club naar aanleiding van de wedstrijd Go Ahead Eagles-De Graafschap op 19 mei een boete krijgt van €12.500, plus een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek. Laatstgenoemde straf heeft een looptijd van twee jaar.

De straf is gebaseerd op de volgende feiten die tijdens of na de wedstrijd hebben plaatsgevonden:
– Het betreden van het speelveld door supporters na afloop.
– Het vanaf het veld zoeken van de confrontatie met de supporters in het bezoekersvak.
– Het gooien en afsteken van vuurwerk.
– Het gooien van voorwerpen en vloeistoffen.

De boete van €12.500 is een ontzettend hard gelag voor de club. Het is een groot bedrag dat Go Ahead Eagles zeer graag had besteed aan andere zaken. De in het onderzoek genoemde feiten zijn echter daadwerkelijk gebeurd en daar wordt Go Ahead Eagles hard voor gestraft. Met klem wil de club dan ook benadrukken dat het nu echt 5 voor 12 is op dit gebied. Nog één misdraging van bovengenoemde aard en het absolute doemscenario doet zich voor: een competitiewedstrijd in een lege Adelaarshorst. Zonder publiek, zonder support en dus zonder twaalfde man.

Verantwoordelijkheid
Iedereen die Go Ahead Eagles een warm hart toedraagt heeft een verantwoordelijkheid in het voorkomen van dit scenario. Iedereen draagt verantwoordelijkheid over zijn/haar eigen handelen. Het is heel makkelijk naar anderen te wijzen als je wordt geconfronteerd met begane wandaden. Dat het een reactie was, of dat je het veld betrad omdat anderen dat ook deden, ook al had je de omroeper heus wel gehoord. Maar als je mans of vrouws genoeg bent om bijvoorbeeld vuurwerk of voorwerpen op het veld te gooien, mans of vrouws genoeg bent om daarmee willens en wetens je club te beschadigen, dan ben je ook mans of vrouws genoeg om de volgende boodschap te horen: de enige die verantwoordelijk is voor jouw handelen, ben jijzelf.

Het is de komende twee jaar lang 5 voor 12. Als we allemaal ons verstand gebruiken, positief achter de club gaan staan, dan blijft het 5 voor 12. Dan blijft een nachtmerrie ons allen bespaard: een wedstrijd zonder publiek, zonder support en dus zonder twaalfde man.

gae