Deventer- Co-assistent Paul Visscher van het Deventer Ziekenhuis heeft de Jozefprijs gewonnen. Hij kreeg deze erkenning voor een vergelijkend onderzoek naar twee echografische methoden om het blaasvolume van een foetus te meten, een indicatie of een kindje zich goed ontwikkelt.

Paul Visscher heeft het onderzoek uitgevoerd met gynaecoloog Rob Stigter van het Deventer Ziekenhuis. Daarbij zijn zowel twee- als driedimensionale echotechnieken vergeleken die worden gebruikt om het blaasvolume bij ongeboren kindjes te meten. Visscher deed het onderzoek bij 68 zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur van rond de 29 weken. Hieruit blijkt dat de tweedimensionale methode beter reproduceerbaar is, beter uitvoerbaar is en sneller is dan de driedimensionale methodiek.

Een vakjury, onder leiding van prof. dr. Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, gaf de tweede plaats aan Ursula van Exsel. Deze co-assistent deed samen met chirurg Mirre de Noo onderzoek naar de voorspellende waarde van de onstekingsmarker CRP na een darmoperatie. Deze ‘marker’ kan kort na de operatie helpen om in te schatten of een patiënt een naadlekkage heeft op de plek waar is geopereerd.


Intensivist Huub van den Oever werd beloond met de derde plaats. Hij ontwikkelde een voorspellend model om in te schatten of patiënten die op de spoedeisende hulp worden binnengebracht na een overdosis, wel of niet moeten worden opgenomen op een intensive care afdeling.

De Jozefprijs is een prestigieuze erkenning voor aansprekend medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Deventer Ziekenhuis. De prijs wordt sinds 1975 uitgereikt. Het ziekenhuis doet dat tegenwoordig

tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag. Tijdens die dag worden resultaten gepresenteerd van aansprekend medisch-wetenschappelijk onderzoek in Deventer.

dz-logo