Deventer- Sinds kort beschikt ons ziekenhuis over een AF-poli: een gespecialiseerde polikliniek voor mensen die last hebben van boezemfibrilleren.

AF staat voor atriumfibrillerend, in de volksmond beter bekend als boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis die vooral voorkomt bij oudere mensen. De aandoening is niet levensbedreigend maar moet wel behandeld worden om schade aan het hart te voorkomen. Er kan trombose ontstaan, mensen kunnen er een beroerte van krijgen en het voelt vervelend.

boezemfibrilleren.png

Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich daarna over de boezems. Bij boezemfibrilleren ontstaan de elektrische prikkels niet op één plek maar op diverse plaatsen in de boezems. Deze prikkels bewegen snel en kriskras door elkaar. Tijdens boezemfibrilleren trekken de kamers snel en onregelmatig samen. Naar schatting hebben zo’n 200.000 Nederlanders last van de kwaal en het is de meest voorkomende hartritmestoornis.

AF-poli
Speciaal voor deze groep patiënten heeft ons ziekenhuis nu een AF-poli ingericht. Cardioloog Patrick Perik: ‘Het idee achter zo’n poli is dat patiënten sneller en laagdrempeliger worden geholpen en dat de kwaliteit van de hulp hierdoor verbetert.’ Het fundament blijft daarbij overigens intact. Als een patiënt door een huisarts wordt doorverwezen, komt hij eerst bij een cardioloog. Die stelt de diagnose en bepaalt het behandelingstraject. Soms wordt een hart bijvoorbeeld ‘gereset’ met een elektrische stroomstoot (cardioversie), waardoor patiënten weer lang klachtenvrij zijn. Maar soms komt de kwaal terug of willen patiënten toch door een arts worden gezien. En dan komt de AF-poli om de hoek.

Perik: ‘We werken op de AF-poli met een gespecialiseerd verpleegkundig specialist en twee extra “dedicated” verpleegkundigen. Als een patiënt in het systeem zit, de cardioloog dus al gezien heeft, mogen ook zij een patiënt behandelen. Waarbij de gespecialiseerd verpleegkundige ook medicijnen mag voorschrijven. Er is ook een  telefoonnummer voor geregistreerde patiënten. In plaats van dat je als patiënt de arts nu eens in de 4-5 weken ziet, kan dat dankzij de AF-poli, desgewenst, nu elke 2-3 weken. Sneller dus en beter omdat we met mensen werken die speciaal gericht zijn op fibrilleren.’ De supervisie blijft daarbij overigens bij de behandelend cardioloog. Het aantal opnames met mensen met boezemfibrillatie is de laatste 20 jaar toegenomen met 60% en de verwachting is dat het aantal klachten verder toeneemt.